ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: введено сучасні вимоги до проєктування акустики в концертних залах і театрах

Нові ДБН: введено сучасні вимоги до проєктування акустики в концертних залах і театрах

Мінрегіон змінив вимоги до проектування акустики в концертних залах і театрах, — нові будівельні норми вступають в дію з 1 листопада
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновило державні будівельні норми щодо проектування закладів культури: кінотеатрів, театрів, музеїв, концертних залів та інших.
 
Відтак на заміну застарілим введено сучасні вимоги до проектування акустики в цих закладах. Норми вже опубліковані та вступають в дію з 1 листопада цього року. Вони діють лише під час нового будівництва та реконструкції закладів культури.
 
Зміни дозволять уникати різних дефектів звуку, у тому числі, так званої “театральної луни”. А за підрахунками експертів може підвищити якість звуку в цілому до 30%.
 
Згідно з новими нормами, у залах для глядачів у закладах культури повинні бути дотримані основні вимоги щодо об’ємно-планувального рішення і акустичного оздоблення, диференційовані в залежності від призначення зали. При цьому, розміри, форма і обриси внутрішніх поверхонь і їх акустичне оздоблення повинні забезпечувати:
 
—  рекомендовані значення часу реверберації (післязвуччя) звуку,
 
— раціональну структуру ранніх звукових відбиттів на поверхні глядачів,
 
— достатню дифузність звукового поля, а також виключати можливість виникнення концентрації звукових відбиттів  з запізнюванням і без, “театральної луни”.
 
Наприклад, прямокутна форма зали та плоска горизонтальна стеля допускається лише для планування невеликих лекційних зал до 200 осіб. А на більшу місткість глядачів краще робити трапецієподібну форму з кутом розкриття 10-12 градусів.
 
У залах з великою стелею і шириною, щоб не провокувати різні звукові відбиття і запізнювання на перших рядах треба застосовувати звуковідбивальні конструкції на стелях і стінах, які б спрямовували відбитий звук на більш віддалені місця.
 
У нормах також описано, що “театральна луна” може виникнути у випадку, якщо задня стіна зали примикає до стелі під кутом 90 градусів. Щоб це унеможливити, потрібно задню частину стелі проектувати з нахилом у бік задньої стіни чи застосовувати спеціальні оздоблювальні матеріали з акустичними властивостями.
 
Також для ефективного розсіювання відбитого звуку у залах мають застосовуватися спеціальні розсіювальні елементи. А для огороджувальних конструкцій залів не рекомендується використовувати гладкі паралельні плоскі поверхні.
 
У ДБН зазначено, що одним із важливих етапів акустичного проектування повинно бути комп’ютерне моделювання і розрахунок локальних акустичних критеріїв. Це потрібно для оцінки розбірливості мови, ясності звучання, гучності тощо.
 
Нові ДБН В.2.2-16:2019 “Культурно-видовищні та дозвіллєві заклади” вступають в дію з 1 листопада цього року. 
 

Державні будівельні норми – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення. 

 
Коментарі (0)