ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: вже можна звужувати дороги при їх реконструкції та будівництві

Нові ДБН: вже можна звужувати дороги при їх реконструкції та будівництві

Можливість звуження смуг руху має сприяти підвищенню безпеки руху на дорогах та зменшенню кількості дорожніх аварій.
З 1 вересня в Україні почали діяти нові державні будівельні норми (ДБН) В.2.3-5:2018 “Вулиці та дороги населених пунктів”, згідно з якими можна звужувати ширину смуг руху на дорогах в містах і селах при їх реконструкції та будівництві нових з метою впровадження європейських стандартів щодо безпеки на дорогах, повідомляє прес-служба Мінрегіону.
 
Можливість звуження смуг руху має сприяти підвищенню безпеки руху на дорогах та зменшенню кількості дорожніх аварій. 
 
Сьогодні одними з найнебезпечніших доріг вважаються дороги з шириною смуги руху 3,6 м та більше. Смертність від ДТП на них, за статистикою, складає від 20-25 осіб на 100 тисяч населення. Менш небезпечними є дороги з шириною смуги 3,25-3,60 м з можливою смертністю від 6-10 людей на 100 тисяч. Найбільш безпечними є дороги в Європі з шириною смуги руху 2,8 — 3,25 м. У таких випадках смертність складає максимум 2-3 особи.
 
“Зменшуючи швидкість всього на 1,5 км/год, рівень смертності на дорогах знижується в середньому на 6%. Уявіть, скільки життів може врятувати всього лиш розумний підхід до проектування доріг. Окрім цього, зміни, введені у нових ДБН, дозволять збільшити пропускну здатність вулиць та зменшити затори за рахунок облаштування додаткових смуг для авто та окремих смуг для громадського транспорту. Також звільнений простір можна використовувати для проектування велосипедних доріжок, острівців безпеки на переходах та паркувальних кишень”, — вважають у Мінрегіоні.
 
Згідно з новими ДБН, мінімальна ширина смуги руху на магістральних вулицях загальноміського та районного значення у найкрупніших, крупних, великих, середніх та малих містах, окрім доріг безперервного руху, а також на селищних дорогах та головних вулицях складає 3 м. На магістралях загальноміського значення безперервного руху в найкрупніших і крупних містах мінімальна ширина смуги руху дорівнює 3,5 м. На місцевих житлових вулицях і дорогах усіх населених пунктів вона складає 2,75 м.
 
Оновлені ДБН були розроблені ДП “ДерждорНДІ” на заміну аналогічних ДБН 2001 року і доступні на сайті Мінрегіону. Норми є обов’язковими та розповсюджуються на проектування нових, реконструкцію та капітальний ремонт існуючих вулиць і доріг у містах та селах України.
 

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення. 

 
Коментарі (0)