ГоловнаГоловнеЖитлоОцінка нерухомості не подорожчає

Оцінка нерухомості не подорожчає

Експерти запевняють, що подорожчання оцінки майна не передбачається з приходом нових порядків у цій сфері. Також не варто побоюватися дефіциту сертифікованих оцінювачів.

Вступ в силу нового порядку оцінки майна для цілей оподаткування не призвело до виникнення дефіциту оцінювачів на ринку чи подорожчання їх послуг. Про це повідомив голова виконавчої ради Асоціації оцінювачів України Костянтин Черниш, пише УНІАН.

«Зараз у Фонді держмайна зареєстровані, по-моєму, 361 компанія, які представлені у всіх регіонах України. По суті, ринок готовий, і з 1 листопада, як прогнозували наші опоненти, колапс не настав. У деяких було збільшення замовлень до 1 листопада через страх людей, що може щось статися. Але, як бачимо, нічого не сталося», - сказав пан Черниш.
 
«Плюс дуже багато неправдивої інформації про те, що вартість послуг різко зросте з 1 листопада... Але, за моїми даними, 300 грн коштує зараз оцінка будь-якого об'єкта нерухомості. А коли якісь оцінювачі кажуть про те, що вони точно знають, що в 10 або в 7 разів будуть збільшені ціни, то це просто неправда», - додав він.
У свою чергу, президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов відзначив, що не збулися прогнози щодо колапсу на ринку нерухомості через запровадження нового порядку оцінки майна.
 
«Враховуючи обсяг ринку, який ми маємо на сьогоднішній день - я маю на увазі кількість транзакцій, які є за останні чотири роки, - тієї кількості оцінювачів, які підготовлені і сертифіковані, більш ніж достатньо. Тому все, що говорять про колапс на ринку, про те, що черги будуть стояти, що за 10 тисяч гривень за оцінку треба платити, - все це, якщо говорити дуже м'яко, не відповідає дійсності», - сказав пан Рубанов.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Фонд держмайна в середу офіційно підтвердив вступ у силу з 1 листопада нових правил обов'язкової оцінки. Без неї не можна буде купити-продати, подарувати або отримати в спадщину нерухомість. Виходячи з суми оцінки, будуть сплачуватися податки.
 
Зокрема, ФДМ затвердив перехідний період для набрання чинності нової зобов'язалівки: до 1 лютого 2014 р. нотаріуси при оформленні угод ще зможуть приймати оцінні висновки, складені несертифікованими оцінювачами до 31 жовтня включно. Все ж оцінні висновки, складені з 1 листопада, повинні бути зроблені фахівцями, які отримали сертифікати за новим вимогам.
 
 
Коментарі (0)