ГоловнаПублікаціїЖитлоОцінка нерухомості: новий порядок

Оцінка нерухомості: новий порядок

Фонд держмайна в середу офіційно підтвердило вступ у силу з 1 листопада нових правил обов'язкової оцінки. Без неї не можна буде купити-продати, подарувати або отримати в спадщину нерухомість.Виходячи з суми оцінки, будуть сплачуватися податки.

Оцінять житло без сертифіката 

ФДМ затвердив перехідний період для набрання чинності нового зобов'язання: до 1 лютого 2014 р. нотаріуси при оформленні угод ще зможуть приймати оцінні висновки, складені несертифікованими оцінювачами до 31 жовтня включно. Все ж оцінні висновки, складені з 1 листопада, повинні бути зроблені фахівцями, які отримали сертифікати за новим вимогам. Глава Фонду держмайна Олександр Рябченко вчора повідомив, що вже навчено 1758 осіб.

«Але швидше за все, несертифіковані оцінювачі будуть продовжувати працювати у звичному режимі ще три місяці. Законодавчо оцінки не треба реєструвати (як це роблять нотаріуси, наприклад), тому ніщо не перешкодить ставити на висновках будь-яку дату до 1 листопада», - вважає старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.

Шукаємо правильного оцінювача

Всім же, хто захоче пройти оцінку за новими правилами, з 1 листопада доведеться зробити кілька кроків. Перший - знайти на сайті ФДМ список сертифікованих оцінювачів, вибрати будь-якого вподобаного та надіслати заявку зі своїми особистими даними та інформацією про об'єкт нерухомості. Після того як оцінювач їх перевірить, він зв'яжеться з вами, і ви зможете укласти з ним договір оцінки. «Оцінювач перевіряє ваші дані, повідомляє вам вартість послуг та строк проведення оцінки. Якщо ви погоджуєтесь, вам на e-mail (або на руки) видають договір і рахунок. Після надходження оплати ви надаєте копії документів, завірених підписом, на об'єкт. І ось тоді, нарешті, проводиться оцінка, формується звіт, який включається в єдину базу даних про оцінку (повинен бути розміщений на сайті ФДМ). Нотаріус перевіряє на сайті присвоєння ФДМ такого звіту реєстраційного номера і вже тоді проводить операцію», - розповів директор Київського інституту оціночної діяльності Олександр Скубченко.

Читайте також: Нерухомість іде під обов'язкову оцінку

«Термін виконання оцінки визначений у два тижні. Ми вважаємо, що нормальний на сьогодні термін - 7 робочих днів», - сказав Олександр Рябченко.

Комп'ютерна програма оцінить

Що чиновники так і не прояснили вчора - це як саме буде оцінюватися українська нерухомість за новими правилами. В Українському інституті управління якості оціночної діяльності підтвердили, що розробили під нові вимоги якусь комп'ютерну програму, але деталі повідомляти навідріз відмовилися: «Ми вже підписуємо з оцінювачами ліцензійні умови на використання програми, але її саму їм ще не надавали і раніше 1 листопада не можемо вам повідомити принципи її роботи».

Оцінювачі продовжують будувати припущення про принципи роботи програми. Одні розраховують, що вона дозволить проводити оцінку без відвідування квартири протягом 5-7 хвилин. Інші ж експерти припускають, що програма лише дозволить оформити звіт, але самі оцінювачі продовжать, як і раніше, їздити на місце. Не прояснилося досі й питання вартості оцінки: є припущення, що її теж буде визначати програма, проте це так і не підтвердила компанія-розробник.

Читайте також: Безготівкові розрахунки ринку нерухомості не загроза

Ціна оцінки квартири

За словами оцінювачів, з 1 листопада вартість їх послуг може злетіти мало не в 10 разів. Всьому виною дорога комп'ютерна програма, яку потрібно «брати в оренду» в Українського інституту управління якістю оціночної діяльності - саме він її створив і запатентував. Ріелторські компанії за оцінку однокімнатної квартири називають ціну в 3 тис. грн, замість звичних 300-500 грн.

«За використання програми вони візьмуть 80% від комісії, яку оцінювач буде брати з клієнта. Вже зараз ріелторські компанії за оцінку однокімнатної квартири називають ціну в 3 тис. грн, замість звичних 300-500 грн», - сказала юрист, президент Ліги експертів України Світлана Бовсуновська. 

За матеріалами "Вести" і "Сегодня"

 
Коментарі (1)
Сергiй-1
05 Листопада 2013 p. 19:04
Щось постать знайома. Не той це пан Скубченко, що в ЖКГ вiдзначився вже?