ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаНові тарифи "Укренерго" почнуть діяти з 1 січня 2022 року

Нові тарифи "Укренерго" почнуть діяти з 1 січня 2022 року

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підвищила тарифи на послуги ПрАТ НЕК "Укренерго".
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підвищила тарифи на послуги ПрАТ НЕК "Укренерго". Про це повідомили у пресслужбі "Укренерго".
 
Триф на передачу електроенергії магістральними мережами у порівнянні з чинним тарифом зріс на 17,6% - до 345,64 грн за МВт-год з 293,93 грн за МВт-год . Це менше, ніж планувалося. Згідно із супровідною документацією, за розрахунками "Укренерго", тариф мав збільшитися до 458,83 грн за МВт-год. А регулятор спочатку планував підвищити тариф на 21,9% - до 356,9 грн за МВт-год.
 
Новий тариф на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління становитиме 62,13 грн за МВт-год (без ПДВ) - порівняно з чинним тарифом 39,41 грн за МВт-год.
 
"Зміна розміру тарифу на передачу у 2022 році зумовлена збільшенням загального обсягу коштів, необхідних для повернення кредитів та інших запозичень, залучених для погашення заборгованості НЕК "Укренерго" перед ДП "Гарантований покупець" зі сплати за послугу із збільшення частки електроенергії з ВДЕ. Основним чинником зміни тарифу на диспетчеризацію у 2022 році є необхідність коригування витрат на придбання допоміжних послуг з регулювання частоти та потужності для балансування енергосистеми", - говориться у повідомлені пресслужби.
 

Також у компанії нагадали, що у 2022 році необхідно сплатити 1,76 млрд грн відсотків за "зеленими" облігаціями, які НЕК "Укренерго" на початку листопада 2021 року розмістила на міжнародних фондових ринках. Також упродовж 2022 року компанія має повернути 6,3 млрд грн (тіло кредиту та відсотки) трьом державним банкам (Ощадбанк, Укрексімбанк та Укргазбанк), які в середині 2021 року видали кредит у 10,25 млрд грн для погашення заборгованості перед "Гарантованим покупцем". 

 
Коментарі (0)