ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаНові тарифи «вбивають» вітчизняну енергетику

Нові тарифи «вбивають» вітчизняну енергетику

Над вітчизняною енергетикою нависла загроза колапсу. Борги перед електрогенеруючими підприємствами перевищують десятки мільярдів гривень. Врятувати енергосистему України можна лише у випадку прийняття НКРЕКП правильних рішень.

Виробникам електроенергії заборгували понад 20 млрд грн. Прострочені платежі загрожують нормальній роботі енергосистеми України. Такої думки притримується директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, передає «РБК-Україна».

«Борги за вироблену вітчизняними виробниками електроенергію перевищують 20 млрд грн, у тому числі перед тепловою генерацією - 7 млрд грн. І це серйозно загрожує роботі енергосистеми країни», - повідомив експерт.

За словами пана Марунича, погіршують стан енергоринку і дії Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Саме регулятор, на думку експерта, поглиблює проблему заборгованості, встановлюючи зависокі тарифи.

«Собівартість електроенергії на ТЕС вже наближається до гривні, тому тариф на березень - близько 80 коп/квтг - не може дозволити ТЕС працювати рентабельно. Теплова генерація буде працювати збитково, заборгованість при таких тарифах буде накопичуватися в будь-якому разі, тим більше, що «Енергоринок» не повністю розраховується з тепловою генерацією», - пояснив Дмитро Марунич.

Експерт вважає, що Нацкомісія повинна прийняти необхідні рішення, які підтримали б вітчизняних виробників електроенергії. Крім цього, це дозволить уникнути катастрофічного стану української енергетики.

Читайте також: Тарифи «підскочили» через неправильну енергетичну політику

«На жаль, ми змушені закуповувати електроенергію в Росії - інакше у нас знову будуть віялові відключення. Звичайно, логічніше було б підвищити тариф на електроенергію для внутрішньої генерації. Будемо сподіватися, що тариф будуть підвищувати і колапсу в електроенергетиці вдасться уникнути. Думаю, НКРЕКП прийме відповідні рішення», - резюмував він.

Нагадаємо, уряд заявляє, що Україна сьогодні не може повністю забезпечити себе електроенергією власного видобутку. У Міненерго пояснюють, що споживання світла в країні все ж таки вище, ніж можливості його виготовити, тому Київ імпортує електрику.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у березні підвищила закупівельні ціни для підприємств. Однак нові ціни стосуються лише тих підприємств, які генерують тепло. Причиною цього у НКРЕКП називають використання ТЕЦ імпортного вугілля.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
20 Березня 2015 p. 21:46
А може краще не тарифи підвищувати, а зупинити знецінення гривні? Адже якщо рахувати у доларах або у євро, то ніякого зростання цін і тарифів за останні роки не було. Тобто виходить, що нас вкотре намагаються обманути, переклавши збитки від знецінення українських грошей на пересічних споживачів.