ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГТарифи «підскочили» через неправильну енергетичну політику

Тарифи «підскочили» через неправильну енергетичну політику

Україні необхідно оцінити власні енергоресурси для подальшого обрахування правильних тарифів. Крім цього, підвищенню цін на комунальні послуги сприяє російська електрика, купівля якої зупиняє роботу власних електростанцій.

В Україні відсутній правильний алгоритм тарифної політики в енергетиці. А підняття тарифів взагалі є необґрунтованим. Крім того, Україна сприяє здорожчанню ЖКП, купуючи російську електрику. Такої думки притримується екс-Міністр палива та енергетики Іван Плачков, передає «ZIK».

Зокрема, на думку колишнього Міністра, ціни на тепло для населення потрібно було б піднімати лише після впорядкування енергетичної політики.

«В Україні й досі нема правильного алгоритму тарифної політики в енергетиці. Так, як формують тарифи у нас, - повний абсурд», - заявив він.

Пан Плачков підкреслив, що для початку, Україні потрібно оцінити власні енергоресурси – вугілля, електроенергія, газ та ін. Після цього необхідно визначати можливості виробництва вторинної енергії.

Читайте також: МВФ не вимагав від Києва «стрибка» цін на комуналку

«По цьому отриману кількість накласти на кількість споживання із урахуванням того, що в різних регіонах країни - різна структура споживання. Провівши ці підрахунки, ми можемо виявитися дефіцит і вирішити, яку його частину покриємо, додавши обертів у використанні власних ресурсів, а скільки енергоносіїв треба купити. Лише після цього треба формувати тарифи, які мають розглядатися через призму споживача», - заявив екс-Міністр.

Крім цього, Іван Плачков назвав нові тарифи необґрунтованими, а тарифну політику в енергетиці взагалі незрозумілою. Адже, купуючи електроенергію з РФ, Україна тим самим зупиняє власні електростанції, що є показником непрофесіоналізму.

«Якщо ми купуємо електроенергію в Росії, передаємо її в Крим, а водночас зупиняємо власні електростанції, не купуємо для них власне вугілля, то… Це просто непрофесіоналізм. Іншого пояснення нема. Керувати енергетичним комплексом має винятково професійна і досвідчена людина, а не далека від цієї сфери», - підкреслив пан Плачков.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, економіст Борис Кушнірук вважає, що українці страждають від підвищення цін через відсутність конкуренції на внутрішньому енергоринку. Облгази купують у НАК «Нафтогаз» дешевий ресурс, і постачають його. І «Нафтогаз», і облгази є, по суті, монополістами на ринку. На думку пана Кушнірука, тарифи на газ і електроенергію повинні існувати за ринковими цінами, але коли житлово-комунальний сектор працює за економічними законами, то потрібно подбати про населення, надаючи субсидії.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
17 Березня 2015 p. 21:16
Підвищення тарифів (цін) -- це наслідок знецінення гривні. Взагалі, не товари чи послуги дорожчають, а знецінюються (дешевшають) гроші. Тому кожен раз їх треба віддавати все більше і більше за одну й ту саму кількість товарів або послуг. Тенденцію постійного знецінення національних грошей було закладено ще напочатку 1992 року. В 1992 році купонокарбованець прирівнювався до радянського рубля, і квартплата була всього 14 купонокарбованців. А в 1996 році квартплата вже стала декілька мільйонів купонокарбованців. Тобто, за чотири роки купонокарбованець знецінився у сотні тисяч разів. У 1996 році купонокарбованець обміняли на гривню по курсу сто тисяч купонокарбованців за одну гривню, і з 1996-го року до 2014-го року гривня знецінилась приблизно у 20 разів. А починаючи з 2014 року швидкість знецінення гривні значно зросла і зараз вже майже така ж , як і купонокарбованця у 1992-1996 роках. Знецінення грошей -- це тихий грабунок тих, хто ці гроші заробляє та використовує. Але хто грабує? Звісно той, хто ці гроші друкує. Чому за роки незалежності українські національні гроші загалом знецінились у мільйони разів, а американський долар взагалі майже не знецінився? І не було ніякого підвищення цін і тарифів взагалі жодного разу, якщо їх порахувати у американських доларах.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Отже, всього-навсього, треба зупинити знецінення гривні, і вже не потрібно буде ніяких реформ, субсидій, підвищень зарплат і пенсій та інших тому подібних "хитрощів", які тільки прискорюють знецінення гривні. А то виходить, що замість того, щоб зробити одне, але головне, уряд та депутати видумують безліч другорядних, побічних та безперспективних законів, постанов і т.д., тобто, імітують діяльність, а криза тим часом поглиблюється.