ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНове життя дніпропетровських «хрущовок»

Нове життя дніпропетровських «хрущовок»

У Дніпропетровську розпочнуть комплексну реконструкцію застарілого житлового фонду. Над «хрущовками» спорудять по два поверхи та збільшать розміри кухонь

Головний архітектор Дніпропетровська – Микола Улізько повідомив, що тендер на реконструкцію житлового фонду 60-х років, тобто, так званих "хрущовок" виграв інститут «Харківпроект» за спеціальною програмою масового оновлення та збереження житлового фонду. 

«Для початку ми вибрали складну ділянку забудови – проспект Кірова. Там будинки тріщать, повзуть в балку і вимагають якнайшвидшої реконструкції. Ми реконструюємо цегляні стабільні будинки, а з решти будемо відселяти людей в нові побудовані там же багатоповерхові будинки», - розповів пан Улізько. Він додав, що далеко не всі "хрущовки" придатні для капремонту. 

Проводити реконструкцію будівель планується за «методом фламінго»: «фахівці пропонують поставити поряд з будинком опори, які не тиснуть на існуючу будівлю та надбудувати два поверхи. При цьому квартири реконструюються, збільшується розмір кухні, прилаштовуються ліфти та сміттєпроводи», – розповів головний архітектор. За його словами, фахівці закінчать розробку проекту до кінця року, аби фінансова складова програми вже була підрахована. 

Пан Улизько також повідомив, що «Харківпроект» приступив до проектних робіт з реконструкції «хрущовок» ще на двох вулицях міста - на вул. Титова та пр. Ілліча.

Як раніше повідомляла «У.К.», уряд запланував реконструкцію застарілого житлового фонду ще декілька років тому. Для цього парламент схвалив законопроект, яким пропонується механізм грошової компенсації мешканцям «хрущовок», якщо вони відмовляються від переселення в інші будинки. Але, за словами Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолія Близнюка, в держбюджеті немає достатньо коштів для того, щоб профінансувати реконструкцію «хрущовок».

Нагадаємо, за даними Мінрегіону, багатоквартирний житловий фонд нараховує 239 тис. будинків. Дві третини з них складають будинки, споруджені в 1956 – 1991 рр. Більшість аварійних будинків знаходяться у Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Одеській, Харківський, Чернівецькій областях та Криму. 

За матеріалами: Сегодня.ua

 
Коментарі (0)