ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНовостворена Державна інспекція містобудування отримає розширені повноваження

Новостворена Державна інспекція містобудування отримає розширені повноваження

Одним з головних елементів реформи містобудування є поділ контрольних, наглядових і дозвільних функцій, які мала повинна Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ)

Голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко заявив, що одним з головних елементів реформи містобудування є поділ контрольних, наглядових і дозвільних функцій, які мала повинна Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ).

За словами Клочко, до сих пір ДАБК не здійснювала ефективного контролю.

«Тому перше, але не останнє завдання реформи - це розділити контрольні, наглядові та дозвільні функції», - зазначив депутат.

Він нагадав, що дозвільні функції повинні відійти громадам, а контрольні функції переходять до новоствореного органу - Державної інспекції містобудування (ДІМ).

«Новий орган ДІМ отримає право розширеного, але не посиленого контролю. В першу чергу, він буде контролювати якість містобудівної документації: генпланів, детальних планів територій, зонування, містобудівні умови і обмеження для конкретних проектів, технічні умови і так далі », - підкреслив Клочко.

Крім того, ДІМ отримає право контролю проектних, науково-дослідних організацій, що розробляють містобудівну документацію та організації, які роблять експертизу цієї містобудівної документації. А також контроль за тими, хто створює генплани і тими, хто робить експертизу цих генпланів.

«Тобто наша головна мета - контроль якості документації на початковому етапі. Якщо ми отримуємо якісний проект, то і в ході його реалізації виникає менше проблем і ризиків порушень, і як наслідок цього, 0 джерел корупції. У цьому процесі ми повинні вийти на створення загальнодержавних стандартів якості планування містобудівної діяльності», - зазначив нардеп.

Таким чином вдасться позбутися і місцевих «клонів» ДАБК, які разом з дозвільними функціями з об'єктами класу наслідків СС1 і СС2 взяли на себе і контрольні, і таким чином «заробляли» на цьому.

 
Коментарі (0)