ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаІноземні інвестори зацікавлені у будівництві парку сонячних електростанцій в зоні відчуження

Іноземні інвестори зацікавлені у будівництві парку сонячних електростанцій в зоні відчуження

Датська компанія заявила про зацікавленість інвестувати у будівництво парку сонячних електростанцій у зоні відчуження.

Уряд України підтримує  розвиток відновлювальної енергетики  та вживає всіх заходів для поліпшення бізнес-клімату в державі. 

Про це під час зустрічі з  представниками міжнародного консорціуму представленого компанією «Мідас Консалтинг» заявив Міністр екології та природних ресурсів України  Остап Семерак.

«За ці 30 років досягнуто значного прогресу з безпеки в зоні відчуження та на Чорнобильській АЕС», - зазначив міністр.

Зокрема , сторони розглядають реалізацію проекту будівництва парку сонячних електростанцій потужністю не менш ніж 100 мегават у  зоні відчуження.

За словами міністра,  наразі  вже врегульовані всі  питання  на законодавчому  рівні щодо правового режиму  території, що надає підстави  для перетворення зони відчуження  - території, яку весь світ звик бачити  як збиткову, на територію  інновацій та реформ.

«Світ давно почав відмовлятися від викопного палива і переходить на відновлювальні джерела енергії. Врегулювання питання користування землями державної власності у зоні відчуження на рівні Кабінету Міністрів України створює умови для формування та розвитку інвестиційного потенціалу цієї території. Потік інвестицій у будівництво  сонячних електростанцій  відкриє чергову сторінку в історії розвитку відновлювальної  енергетики в Україні», - зазначив Остап Семерак.

«Реалізація досить масштабного проекту стала можливою, в першу чергу, завдяки справедливим та сприятливим умовам, які були створені українським урядом в цілому і Міністерством екології та природних ресурсів особисто», -  сказав представник української сторони консорціуму Вадім Левенберг.

На території зони відчуження - великі площі незадіяних земельних ділянок, частина з яких може використовуватися для розміщення об'єктів електричної генерації і відзначивши, що тривалість сонячного сяйва на зазначеній території я в межах 1800-1900 годин на рік.

«Цей проект стане практичним кроком на шляху до комплексної реабілітації  зони відчуження та принесе як важливі екологічні і соціальні, так і економічні вигоди для України. Важливо, щоб цей проект став знаковим прикладом для інвесторів, які мають зацікавленість у великих інфраструктурних проектах у державі, але ще не зробили необхідних кроків для початку їх реалізації у співпраці з Урядом України», - підкреслив Остап Семерак.

За результатами зустрічі Наум Рікшпун, партнер компанії Traficon, запевнив, що участь в проекті компанії NPP забезпечить технічну та організаційну складові проекту на світовому галузевому рівні і приверне увагу з боку міжнародних інвесторів і фінансових інститутів до розвитку відновлювальної енергетики в Україні.

Директор NPP Есбен Крістенсен  висловив сподівання на успішну реалізацію проекту.

«Ми вважаємо цей проект достатньо цікавим і перспективним не тільки через всебічну його підтримку з боку  Уряду України, його масштаб та  інвестиційну привабливість, але й тому, що цей проект істотно впливає на галузь відновлювальної енергетики і стане позитивним сигналом для інвесторів в усьому світі. Також істотним мотивом для нас є соціальний аспект реабілітації зони відчуження», - сказав Есбен Крістенсен.

 

 
Коментарі (0)