ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняІнвестиціям в енергетиці встановили умови

Інвестиціям в енергетиці встановили умови

Сприятливий інвестиційний клімат створить умови для розвитку українського енергосектору, зокрема розробки родовищ вуглеводнів. В уряді схвалили порядок щодо затвердження нових інвестиційних проектів у енергетиці.

Кабінет Міністрів прийняв Порядок відбору та затвердження нових інвестиційних проектів, які передбачають нарощування видобутку вуглеводневої сировини на виснажених або важкодоступних родовищах. Також уряд затвердив Порядок здійснення контролю над виконанням таких інвестпроектів і Порядок визначення додаткових обсягів вуглеводневої сировини. Про це пише «Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ».

Зокрема, дія цих порядків поширюється на господарюючих суб'єктів, у статутному капіталі яких частка держави становить 25% і більше. Так, документами передбачено, що перелік родовищ і ділянок надр, де можуть здійснюватися нові інвестпроекти, визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в нафтогазовому комплексі.
 
Відбір проектів здійснює Міністерство енергетики та вугільної промисловості. Додаткові обсяги вуглеводневої сировини, видобуті в рамках таких проектів, оподатковуються за пільговою ставкою 2% від вартості його додаткового видобутку.
 
В уряді вважають, що такий підхід  забезпечить поліпшення інвестиційного клімату в нафтогазовидобувній сфері і забезпечить більш ефективну розробку родовищ вуглеводнів.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Україна, компанія «Шеврон Україна Б.В.» і ТОВ «Надра Олеська» підписали угоду про розподіл продукції на видобуток вуглеводнів на Олеській ділянці. 
 
Підписання угоди дозволить розпочати роботи з пошуку та видобутку сланцевого газу на Олеській площі, прогнозні ресурси якої становлять 2,98 трлн куб. м газу. Згідно з базовим сценарієм, щорічний видобуток газу на цій ділянці буде становити 8-10 млрд куб. м.
 
У відповідності з цією угодою, на початковому пошуковому періоді компанія «Шеврон» інвестує 350 млн дол. в розвідку сланцевого газу у Львівській та Івано-Франківській областях. При цьому загальні інвестиції у видобуток газу можуть перевищити 10 млрд дол.

 

 
Коментарі (0)