ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаІнвестори ВДЕ наполягають на продовженні «зеленого» тарифу, погрожуючи судами

Інвестори ВДЕ наполягають на продовженні «зеленого» тарифу, погрожуючи судами

Прямі та непрямі іноземні інвестори» вважають запропоновані поправки несумісними із зобов'язаннями України щодо просування і розширення присутності ВДЕ в енергетичному балансі країни

Голландський банк розвитку (FMO), Норвезька інститут гарантії експортних кредитів (GIEK) і корпорація Nordic Environment Finance Corporation (NEFCO) ( «Прямі та непрямі іноземні інвестори») вважають, що відсутність продовження терміну дії «зеленого» тарифу мінімум на два роки і більше широкого консенсусу в законопроекті №3658 може викликати позови в міжнародний арбітраж через істотне зниження пільгового тарифу, реструктуризації боргів за контрактами і частки в акціонерному капіталі.

Відповідну думку викладено в листі «Прямих і непрямих іноземних інвесторів» на адресу президента України Володимира Зеленського, Міністерства енергетики, ДП «Гарантованого покупця», НКРЕКУ, «Укренерго», голові комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрію Герусу, главі фракції «Слуга народу» в ВРУ Давиду Арахамія, передає «Інтерфакс-Україна».

«Перш ніж приймати нові закони, які вплинуть на« зелений »тариф і стимулюючий тариф і дисбаланси (які, як очікується, будуть набагато більш обтяжливими для виробників), потрібен більш широкий консенсус. Одна з проблем, яку «Прямі та непрямі іноземні інвестори вважають» першочергово важливою - це, в тому числі, продовження «зеленого» тарифу мінімум на два роки в проекті закону №3658 ", - вказується в листі.

Крім того, «Прямі та непрямі іноземні інвестори» вважають запропоновані поправки несумісними із зобов'язаннями України щодо просування і розширення присутності ВДЕ в енергетичному балансі країни.

«Це може стати стримуючим фактором для майбутніх інвестицій в Україну, особливо в галузі поновлюваних джерел енергії», - підкреслили інвестори.

Вони також очікують, що без схвалення всіма учасниками ВДЕ-галузі (більш ніж 800 виробників і понад 7 ГВт встановленої потужності) пропонованих поправок в законах і нормативних актах, що стосуються «зеленого» тарифу, стимулюючого тарифу, дисбалансів, скорочень і багатьох інших чинників - багато проекти ВДЕ зіткнуться з невиплатами боргових зобов'язань перед своїм інвесторами, але також і перед своїми місцевими та міжнародними акціонерами і фінансують організаціями.

«Ми хочемо уникнути такого розвитку подій, тому закликаємо допомогти в досягненні кращого результату за обопільною згодою, який може бути схвалений« Прямими і непрямими іноземними інвесторами », - резюмували інвестори.

 

 
Коментарі (0)