ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУкраїна планує експортувати до Європи власний газ

Україна планує експортувати до Європи власний газ

Уряд продовжує будувати райдужні перспективи для газової галузі країни. За словами посадовців, Україна вже через 5 років стане рівноправним суб'єктом енергетичного ринку Європи.

Експорт українського газу у Європу інвестори зможуть почати вже через 4-5 років. А до середини наступного десятиліття Україна може стати нетто-експортером газу (коли з країни експортується більше газу, ніж імпортується). Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, у ході щорічного енергетичного форуму, який проходить у австрійському місті Лех, інформують «Подробиці».

За його словами, значення газу, як ключового енергоносія для промисловості до 2050 року як мінімум не зменшиться, а, ймовірно, навіть збільшиться.

«До останнього часу Україна розглядалася у Європі як країна, що перебуває у зоні відповідальності «Газпрому», яка повинна прийняти газ на російсько-українському кордоні від «Газпрому», забезпечити його доставку до кордону України-ЄС та передати його тому ж «Газпрому». Однак в останні кілька років ситуація кардинально змінюється», - запевнив пан Ставицький.

Міністр повідомив, що в Україні продовжується здійснення серйозної регуляторної реформи. Зокрема, з кінця минулого року ліквідована монополія НАК «Нафтогаз України» на імпорт та експорт газу в Україну.

«Сьогодні будь-яка приватна компанія, у тому числі і зі 100% іноземним капіталом може вільно імпортувати експортувати, а також постачати газ українським споживачам», - заявив Міністр.

Крім того, він підкреслив, що проводиться активна робота по диверсифікації газових поставок.

«Основний напрямок – збільшення власного видобутку. Якщо ще 2-3 роки тому нафтогазові ліцензії видавалися майже виключно українським державним компаніям, то сьогодні ми залучаємо міжнародні нафтогазові компанії до пошуку та видобутку вуглеводнів на шельфі Чорного моря, а також для видобутку нетрадиційного газу», - нагадав пан Ставицький.

При цьому Міністр скептично оцінив доцільність реалізації таких інфраструктурних проектів, як побудова «Південного потоку», а також другої черги газопроводу «Ямал-Європа». Їх ефективною альтернативою він вважає модернізацію української газотранспортної системи за рахунок кредитів ЄБРР та Європейського інвестиційного банку, з можливою передачею в управління тристороннього консорціуму між Україною Росією та ЄС за участю зацікавлених європейських інвесторів.

Разом з тим, чиновник звернув увагу, що, виконуючи положення Європейської енергетичної спільноти та інших міжнародних договорів, Україна очікує виконання своїх зобов'язань і нашими сусідами-членами ЄС. Перш за все, це стосується безперешкодного здійснення реверсивних поставок газу в Україну через територію держав ЄС.

 
Коментарі (0)