ГоловнаІнтерв’юЕлектроенергетика«Заборгованості у водоканалів за електроенергію немає, крім «Води Донбасу»

«Заборгованості у водоканалів за електроенергію немає, крім «Води Донбасу»

На українському ринку електроенергії з 1 січня 2021 року відбудеться кілька важливих змін. Член НКРЕКП Ольга Бабій пояснила, хто залишиться клієнтами постачальників універсальних послуг у 2021 році
На українському ринку електроенергії з 1 січня 2021 року відбудеться кілька важливих змін. По-перше, бути клієнтами постачальників універсальних послуг (ПУП) зможуть лише ті малі непобутові споживачі, чия договірна потужність не перевищує 50 кВт (зараз обмеження встановлено на рівні 150 кВт). Також від ПУПів «відпадуть» бюджетники будь-якої потужності. Вони купуватимуть електроенергію на ринку або за вищим тарифом у постачальника останньої надії (ПОН). По-друге, з 1 січня у ПУПів зміняться тарифи. Згідно рішень НКРЕКП, у одних вони сильно зростуть (до +60%), у інших знизяться (до -40%).  
 
Член НКРЕКП Ольга Бабій пояснила, що означатимуть ці зміни для малих непобутових споживачів, як вони вплинуть на ринок електроенергії, та чи не обернеться вихід на нього бюджетників новими боргами. 
 
– Що означає для малих непобутових споживачів зміна обсягу споживання зі 150 кВт до 50 кВт? У кого купуватимуть електроенергію ті, хто споживає понад 50 кВт? 
 
Одразу зазначу, що зміна зі 150 кВт до 50 кВт рівня, згідно з яким малі непобутові споживачі мають право на універсальну послугу, була передбачена перехідними положеннями Закону про ринок електричної енергії, які набирають чинності з 1 січня 2021 року, і які було ухвалено ще у 2017 році. 
 
Споживачі, які споживають понад 50 кВт зможуть вільно обирати постачальника. Це другий етап розкриття ринку. Вони йдуть на ринок і обирають будь-якого постачальника. 
 
– Що буде із бюджетними споживачами? 
 
Що стосується бюджетних організацій, вони вже давно нами сповіщені через обласні адміністрації про необхідність завчасного проведення тендерних процедур.  
 
Як раніше виглядали тендерні процедури для бюджетників? Якщо вони два рази провели закупівлю і не обрали постачальника, то вони гарантовано потрапляли на постачання до ПУПа. Була така «броня».  
 
Зараз закон змінився і він каже, що якщо бюджетники провели дві процедури і не обрали постачальника, то вони переходять на постачальника останньої надії. У ПОН дійсно вища ціна. Це не звільняє бюджетників від проведення тендерних процедур. І після проведення тендерів вони мають стати нормальними споживачами. Тобто, ринок відкритий, вони можуть шукати собі будь-якого постачальника на вигідних для себе умовах. 
 
– А як бути з водоканалами? 
 
Вони є підприємствами критичної інфраструктури і можуть не боятись відключень через борги за електроенергію. Водоканали з 1 липня 2019 року всі знаходяться на самостійному постачанні. Вони не були у ПУПів, тому що майже в усіх них споживання понад 150 кВт. Зараз, згідно останнього моніторингового звіту тих водоканалів, які в регулюванні НКРЕКП (а це близько 50% загального ринку водопостачання), заборгованості у водоканалів за електроенергію немає, крім «Води Донбасу». Тобто, в принципі, загрози для них немає у зв'язку зі зміною законодавства, набрання сили з 1 січня нових чинників.  
 
Водоканали сповіщені, вони вже готуються до тендерних процедур. Багато вже обрали собі постачальників. Хтось обрав собі ПУПа за вільними цінами – тому що ПУПи можуть продавати електроенергію і як постачальники універсальних послуг, так і йти на тендерні процедури і продавати е/е за вільними цінами на ринку. 
 
– А якщо подивитись на інших бюджетних споживачів – якщо їх теж не можна буде відключити, а вони не платитимуть? 
 
Це питання своєчасності реагування власника (місцевого органу виконавчої влади) на ситуацію – де вибрати дешевшу електроенергію, щоб зекономити кошти. Це просто питання менеджменту. Тут загрози ніякої немає. 
 
– Як такі зміни позначаться на діяльності самих ПУПів – маємо на увазі те, що від них відсікли частину споживачів? 
 
Моя суб’єктивна точка зору – ПУПи будуть не зовсім задоволені, тому що від них іде досить великий обсяг гарантованого постачання. Їм треба буде щодо постачання за вільними цінами починати конкурувати і готуватися до третього етапу лібералізації ринку – коли від них піде населення. З одного боку це обмеження, а з іншого – можливість стати більш конкурентоздатними. 
 
– З 1 січня кількість клієнтів у ПУПів зменшиться (за рахунок малих непобутових і бюджетних споживачів). Чому тоді у одних ПУПів тарифи зростуть (до +60%), а у інших знизяться (до -40%)? 
 
По-перше, на розмір тарифів впливають обсяги постачання електроенергії клієнтам. У когось об’єми стали більші – у тих тариф за рахунок обсягу став нижчим, якщо об’єм зменшився – тариф виріс. 
 
По-друге, це компенсації за поставку електроенергії побутовим споживачам від Гарантованого покупця за попередні періоди 2019 року. Значна частина ПУПів (які своєчасно пройшли перевірки) їх вже отримали, а деякі пройшли перевірки тільки в листопаді і ще не отримали. У кожного ПУПа різна ситуація. Ці компенсації і було закладено у тариф.
 

джерело Kosatka.Media 

 
Коментарі (5)
Коля Пухов
26 Грудня 2020 p. 01:45
Ще на початку незалежності кравчукокучми припустилися фатальної помилки: замість покращення якості вітчизняних промислових виробів було вирішено взагалі відмовитись від їх виробництва. Тепер уся техніка, прилади та майже весь асортимент промислових товарів - імпортні. Тобто, десь за кордоном налагоджено їх виробництво; люди працюють - мають роботу і зарплату, а Україна тепер нічого цього не має, лише закуповує закордонні вироби за запозичені за тим же кордоном гроші....................Тому у нас безробіття, інфляція і постійна криза.
Коля Пухов
29 Грудня 2020 p. 23:49
... і величезний зовнішній борг.
Коля Пухов
10 Січня 2021 p. 21:10
У зв"язку з епідемією доходи у всіх значно зменшились. А комунальники, незважаючи на епідемію, хотять свої доходи не тільки зберегти, але й збільшити...
Коля Пухов
25 Квітня 2021 p. 01:37
Якщо ви ввечері або вночі зателефонуєте у будь-яку аварійну службу, то замість оперативного з"єднання з диспетчером включається автовідповідач, і ви довго будете вимушені спілкуватися з автовідповідачем у той час, як аварія, з приводу якої ви телефонуєте, буде поширюватись все більше і більше.--------------------------------------------То може треба законом заборонити автовідповідачі у аварійних службах ? Невже це я маю підказувати , які закони треба приймать?
Коля Пухов
15 Травня 2021 p. 03:01
Щодо водопостачання, то плата за гарячу воду має нараховуватись по нормі, а не по будинковому лічильнику. А у графу "Перерахунок" не може вноситись сума із знаком "+". Бо ці перебільшення порушують Конституцію України, оскільки змінюють попередній стан нарахувань у бік погіршення. Це стосується ТОВ "Євро-Реконструкція" ( м.Київ, Дарницький район).