ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГОб'єднані територіальні громади вде отримали 30 млрд грн субвенцій

Об'єднані територіальні громади вде отримали 30 млрд грн субвенцій

Об'єднані територіальні громади, що почали створюватись в рамках децентралізації, впродовж минулого року отримали майже 30 млрд грн субвенцій. При цьому, на розмір виділених коштів впливає розмір створеної громади. Наразі максимальна субвенція становила 2

 В Україні вже створено 159 об'єднаних мфсцевих громад, на підтримку яких в 2015 році виділено 30 млрд грн. Пр це розповів Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко в інтерв’ю Liga.net.

 «У 2015 році реформа децентралізації зробила значний прорив. 159 об'єднаних територіальних громад були створені. Ще в 10-х перші вибори пройшли буквально на минулому тижні. Вони показують позитивний приклад того, як кожна окрема громада може ефективно вирішувати проблеми свого регіону. З їх допомогою ми будуємо суспільство, яке не боїться брати на себе відповідальність за зміни», - зазначив міністр.

 «Результат фінансової децентралізації 2015 року – 29,6 млрд. грн., які додатково отримали місцеві бюджети. Територіальні громади набувають фінансову незалежність. Завдяки їй регіони можуть направляти додаткові кошти на розвиток власної інфраструктури, будівництво і ремонт шкіл, лікарень, доріг, - додав Віце-прем’єр-міністр.

 Одним з основних фінансових інструментів реформи децентралізації є Державний фонд регіонального розвитку. За його кошти фінансуються найперспективніші інвестиційні програми. «Фонд – це каталізатор створення нових робочих місць і збільшення податкових надходжень до бюджету. Цього року Верховна Рада і Уряд заклали в Державний фонд регіонального розвитку 3 млрд. грн.», - підкреслив урядовець.

 Існує декілька джерел наповнення місцевих бюджетів, серед яких Фонд регіонального розвитку та субвенція в розмірі 1 млрд грн.

 «Перший напрямок – це Фонд регіонального розвитку, на проекти якого в цьому році виділено 3 млрд. грн. У минулому році на реалізацію 844 проектів витратили 2,9 млрд. грн. Будь-який бажаючий може зайти на сайт і подивитися, які проекти у місті фінансуються за кошти Фонду. Які конкретно проекти реалізовувати – визначає кожна область самостійно. Єдині вимоги: кошти повинні направлятися на соціальні проекти, об'єкти енергозбереження, центри надання адміністративних послуг та об'єкти соціальної інфраструктури», - підкреслив Віце-прем’єр-міністр.

 Друге джерело - убвенція в розмірі 1 млрд. грн. «Ми визначили просту формулу, узгодили її з усіма інстанціями. Громади, які об'єднали найбільше сільського населення або сільської території, отримають найбільші субвенції», - наголосив урядовець. Наприклад, Лиманська територіальна громада в Донецькій області об'єднала 22 000 сільського і близько 25 000 міського населення і отримала 27 млн. ​​грн. Це найбільша громада в Україні. 

 Окремо на соціально-економічний розвиток регіонів в 2016 році планується направити 1,9 млрд. грн. «Області отримають ці гроші для ряду проектів у цій сфері, розроблених згідно зі стратегією регіонального розвитку», - відзначив Геннадій Зубко.

 
Коментарі (0)