ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаОбленерго підуть з молотка за декілька мільярдів гривень

Обленерго підуть з молотка за декілька мільярдів гривень

Вартість держпакетів обленерго, які плануються до приватизації, складена західними інвесторами і українськими може відрізнятися. Однак, за оцінками українських експертів, цілком може сягнути 7-8 млрд грн.

Вартість держпакетів обленерго, які плануються до приватизації, в цілому може становити 7-8 млрд грн. Такої думки дотримується екс-голова Фонду державного майна Олександр Рябченко, - повідомляє «УНІАН».

За його оцінкою, ще 3-4 млрд грн може становити реалізаційна ціна контрольного пакета акцій генеруючої компанії «Центренерго», який також планується виставити на продаж цього року.

При цьому пан Рябченко зазначив, що оцінка запланованих до приватизації активів західними інвесторами і українськими може відрізнятися. Зокрема, за його словами, при приватизації енергетики західні інвестори можуть порахувати завищеною оцінну вартість цих об'єктів, враховуючи існуючі ризики, окупність, існуючий інвестиційний клімат.

«Давайте також не забуватимемо, що зараз Україна фактично перебуває у стані війни, що має вкрай негативний вплив на її інвестиційний імідж», - підкреслив він.

Читайте також: Україна близька до електроенергетичної кризи

Екс-голова ФДМУ також наголосив, що за частиною об'єктів енергетики, які розташовані в Донецькій і Луганській областях, найближчим часом буде складно провести приватизаційні конкурси у зв'язку з військовими діями, котрі тривають в цих регіонах.

Водночас, на думку пан Рябченка, навіть в таких складних умовах необхідно починати заплановану цього року приватизацію, щоб мати уявлення про настрої інвесторів, наскільки вони готові інвестувати в Україну.

Нагадаємо, раніше в.о. голови Фонду державного майна Дмитро Парфененко заявив, що на приватизацію цього року планується виставити 78,29% акцій «Центренерго», по 25% акцій «Дніпроенерго», «Західенерго», «Донбасенерго», «Київенерго» і «Донецькобленерго», «Одесаобленерго», «Сумиобленерго», а також 60,25% - «Запоріжжяобленерго», 70% - «Миколаївобленерго», 65% - «Харківобленерго», 46% - «Черкасиобленерго» і 99,9% акцій Дніпродзержинської ТЕЦ, а також низку інших об'єктів, зокрема, Одеський припортовий завод.

За оцінкою ФДМУ, загальна ринкова вартість запланованих до продажу об'єктів має становити 15 млрд грн.

 
Коментарі (0)