ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаОбленерго перейшли на стимулююче регулювання

Обленерго перейшли на стимулююче регулювання

Національная комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), ввела стимулююче регулювання у сфері передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами.

Сьогодні набрали чинності постанови НКРЕ щодо стимулюючого регулювання від 26.07.2013 №1029, 1030, 1031 та 1032. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі відомства.

Стимулююче регулювання у сфері передачі електроенергії місцевими (локальними) електромережами застосовується для організацій, що здійснюють передачу електроенергії місцевими (локальними) електричними мережами та постачання електроенергії за регульованим тарифом або ж лише передачу електроенергії.

Перехід обленерго на стимулююче регулювання можливий при відсутності заборгованості за електроенергію перед ДП «Енергоринок» або наявності договорів про реструктуризацію такої заборгованості та в разі проведення оцінки активів згідно відповідної методики і позитивної рецензії Фонда державного майна звіту про оцінку.

Протягом першого регуляторного періоду обленерго має забезпечувати:
- повну поточну оплату купованої електричної енергії в ДП «Енергоринок» та виконання зобов'язань за договорами реструктуризації заборгованості;
- повнофункціональну роботу кол-центрів;
- створення систем реєстрації відключень в електромережах 6-150 кВ (для здійснення моніторингу якості послуг) та інш.

Починаючи з другого регуляторного періоду, обленерго має забезпечувати інвестування в обсягах не менших ніж річна сума амортизації, проіндексована на індекс цін виробників промислової продукції, та інш.

Перехід до стимулюючого регулювання означає визначення необхідного доходу від здійснення діяльності енергопостачальних компаній на підставі підходів, які мають стимулювати компанії до ефективної діяльності - залучення інвестицій, скорочення неефективних витрат, забезпечення якісного постачання електроенергії.

Постановами №1030, 1031 та 1032 затверджені:

«Процедура встановлення тарифів для ліцензіатів з постачання електричної енергії за регульованим тарифом та/або з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами у разі застосування стимулюючого регулювання»;

«Порядок розподілу активів, витрат та доходів між видами діяльності ліцензіатів з постачання електричної енергії за регульованим тарифом та/або з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами» та

«Порядок визначення необхідного доходу від здійснення діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами у разі застосування стимулюючого регулювання».

Постанови №1029, 1030, 1031 та 1032 зареєстровано в Міністерстві юстиції.

 
Коментарі (0)