ГоловнаГоловнеТарифи ЖКГТарифам ЖКГ призначили прямолінійність

Тарифам ЖКГ призначили прямолінійність

Національний регулятор запропонував комунальним підприємствам єдиний метод нарахування амортизації. Це дозволить не підвищувати тарифи на послуги монополістів, які переходять на стимулююче регулювання.

Нацкомісія, яка здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомпослуг) в п'ятницю своєю постановою затвердила використання прямолінійного методу нарахування амортизації на період переходу до стимулюючого тарифного регулювання, відомому також як механізм RAB-регулювання.

Про це «Україні Комунальній» повідомили в прес-службі Нацкомпослуг.

Згідно зі ст. 145.1.5 Податкового Кодексу, прямолінійний метод амортизаційних відрахувань припускає співвідношення вартості активів, що амортизуються, на термін їх експлуатації. Це один з найпростіших і розповсюджених способів розрахунку амортизації. Поряд з ним, застосовується також метод зменшення залишкової вартості: річна амортизація визначається шляхом множення залишкової вартості об'єкта (первинної вартості активів) на початок звітного року.

При цьому враховується річна норма амортизації. Якщо, згідно із зазначеним методом зменшення залишкової вартості, вирахувати річну амортизацію, обчислити її співвідношення з терміном використання об'єкта і подвоїти - вийде амортизація, розрахована за методом прискореного зменшення залишкової вартості. Такий метод застосовується тільки для таких об'єктів, як машини, устаткування і транспортні засоби. Крім того, Податковим Кодексом визначені методи кумулятивної амортизації, а також виробничий.

На сьогодні підприємства тепло-і водопостачання, що є ліцензіатами регулятора, можуть самостійно вибирати метод нарахування амортизації. Однак у Комісії зазначають, що використання методу прискореної амортизації передбачає більш швидкий процес відшкодування вартості основних фондів за рахунок збільшення платежів. Це може призвести до зростання тарифів на послуги природних монополістів.

«За нашими розрахунками, прямолінійний метод більш прийнятний з точки зору споживачів, так як цей метод не передбачає збільшення тарифу. Тому Нацкоммуслуг рекомендує ліцензіатам виключно цей метод», - зазначив директор департаменту стратегічного розвитку Нацкоммуслуг Дмитро Арлачов. Ця методика також є оптимальною при переході до методу стимулюючого регулювання.

Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Нацкомпослуг затвердила нові методики тарифного регулювання 2 листопада. Монополістам пропонується відійти від нині діючого методу тарифоутворення «витрати собівартості плюс рентабельність», і враховувати в тарифі на їх послуги регуляторну базу активів (RAB). Нова методика дозволить ліцензіатам отримувати дохід на інвестований у модернізацію основних фондів капітал. Втім, нова методика поки що розроблена для компаній, що мають ліцензію на транспортування теплової енергії, і буде вводитися на добровільній основі.

 
Коментарі (1)
Александр
29 Листопада 2012 p. 17:37
"Хрущевки" рассчитывались на срок службы до 50 лет и с этих основных средств перечислялись амортизационные отчисления. Где они? Вопрос для прокуратуры.