ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Облгази: «Нафтогаз» ставить під загрозу опалювальний сезон 2018-2019 г.г.

Облгази: «Нафтогаз» ставить під загрозу опалювальний сезон 2018-2019 г.г.

Монополіст штучно підвищив вартість реалізації палива. Через що опалювальний сезон-2019 може опинитися під загрозою.

Компанія "Нафтогаз" сьогодні знаходиться в центрі скандалів. Керівництво облгазів нарікає на самовільне підвищення НАКом цін на продаж газу, нардепи - звинувачують його в спробі тіньової приватизації газотранспортної системи, а експерти підозрюють у бажанні монополізувати ринок розподілу палива. Про те, як "схеми" "Нафтогазу" вдарять по українцях, повідомляють "Подробности".

Монополіст штучно підвищив вартість реалізації палива. Через що опалювальний сезон-2019 може опинитися під загрозою. Про це сьогодні заявили представники облгазів. Керівники підприємств Дніпропетровська, Одеси, Харкова, Херсона та Чернівців скликали термінову прес-конференцію. Щоб змусити НАК дотримуватися закону - звернулися до прем'єра.

"Ми дуже просимо нашого шановного прем'єр-міністра втрутитися в ситуацію і не допустити, фактично банкрутства всієї сфери теплопостачання, скажімо так, змусити виконати постанови уряду і використовувати ціну встановлену урядом для виготовлення теплової енергії та її постачання нашому населенню", - говорить Олександр Овдієнко, глава Асоціації газового ринку України.

Крім того, за словами голів правління, монополіст разом з дочірнім підприємством "Укртрансгаз" повісив на обласні компанії неіснуючий борг 26 мільярдів гривень. Походження цієї суми в "Нафтогазі" пояснювати відмовляються. Але тим часом збувають газ за ціною, вдвічі вище, ніж визначив Кабмін.

"На сьогоднішній день, ми навіть не розуміємо з чого складаються ці рахунки. Тому що послуги балансування перемішані з послугою на ВТВ. Ми давали роз'яснювальні листи в сторону. Відповідей ніяких не отримали. Вважаємо, що опалювальний сезон 2019 - стоїть під загрозою", - каже Іван Вакуленко, голова правління ПАТ "Дніпропетровськгаз".

"У нашому тарифі на розподіл, середньо зважено 50% відсотків закладено на покриття виробничо технічних областей. Якщо ціна закладена 6000 грн. А на ринку сьогодні 10 або 12 тисяч, то у облгазу ніде це взяти. І як тільки ця компенсація буде закладена в тарифі - заборгованість буде закрита. З цього, якщо відповідати на ваше запитання чи є заборгованість - її в принципі немає ", - говорить Дмитро Новицький, голова правління ПАТ" Харківгаз ".

Пустити ще більше туману в газові схеми дозволило рішення НАКу - перевести публічне акціонерне підприємство "Укртрансгаз" в статус приватного. Експерти стверджують - це спричинить за собою зростання тарифів на транспортування газу, і відповідно, на тепло. Більш того, нардеп Сергій Каплін запевняє, що такі зміни - перший крок до тіньової приватизації газотранспортної системи України.

"Готують приховану приватизацію, крадіжку газотранспортної системи країни, Укртрансгаз, ті зміни, які вони провели в формі власності, передбачає, що ця компанія тепер більш закрита, ця компанія не може брати участі у відритому фондовому ринку, ця компанія тепер може продатися" Нафтогазу " практично в кулуарному режимі і не буде звітувати про кінцевих бенефіціарів. тобто, цю компанія завтра і всю газотранспортну систему вкрадуть у простих українців ", - говорить Сергій Каплін, народний депутат, лідер соціалістичної п ртіі України.

А ось фахівці в сфері енергетики стверджують - "Нафтогаз" хоче підпорядкувати собі і ринок розподілу газу. На базі, вже приватного підприємства, "Укртрансгаз" - мають намір створити монопольного оператора газотранспортних систем. Що суперечить концепції Кабміну, яким і повинен підкорятися "Нафтогаз".

"У" Нафтогазі "України реалізують або намагаються реалізувати свою концепцію поділу компанії, вона як ми вже бачимо, очевидно суперечить концепції Кабміну і світового банку та представництва ЄС. Однак одним із кроків в рамках ось цієї концепції є зміни форми управління" Укртрансгазу ", для того, щоб потім в перспективі створити на базі Укртрансгазу незалежного оператора, а потім і розширеного оператора українського ГТС. Я вам ще більше скажу походу "Нафтогаз" перетворюється в такого монопольного монстра ", - говорить Дмитро березня нич, експерт з питань енергетики.

Експерти вважають, що Кабмін обов'язково відреагує на такі кроки "Нафтогазу".

Як повідомляли Українські Новини, Вітренко не вважає премію "Нафтогазу" в $ 47 млн ​​великий.

Раніше Вітренко зізнався, що Нафтогаз виплатив $ 21 млн премій, не дивлячись на зупинку рішення арбітражу.

 

 
Коментарі (0)