ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГОборонні витрати України перевищать 1 трлн гривень

Оборонні витрати України перевищать 1 трлн гривень

В українському парламенті готують уже п'яте з лютого збільшення видатків держбюджету

 

В українському парламенті готують уже п'яте з лютого збільшення видатків держбюджету. Йдеться про зростання видаткової частини на 270 млрд грн, з яких 269,5 млрд – на національну безпеку та оборону. Після такого збільшення загальні витрати на військові цілі перевищать 1 трлн грн. Це стільки ж, скільки країна витратила загалом у 2021 році.

Про це повідомив заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп Ярослав Железняк ("Голос"). "Сумна арифметика бюджету... Звучить як величезна сума, але 81,2% з неї (218,8 млрд грн) становлять витрати споживання. 136,6 млрд взагалі лише на оплату праці", – констатував депутат.

Він нагадав, що витрати на безпеку та оборону зросли цього року у 4,7 раза порівняно з минулим роком. З 23 лютого видатки у бюджеті вже було збільшено на 807,6 млрд.

А з новими змінами, вже п'ятими з початку повномасштабного вторгнення Росії, на військовий сектор буде передбачено 1,2 трлн грн. "Це майже дорівнює тому, скільки ми витратили на всі державні витрати минулого 2021 року", – зазначив Железняк.

Як пояснював голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп Данило Гетьманцев ("Слуга народу"), падіння реального ВВП в Україні сягнуло 28%, разом із чим виросло навантаження на державний бюджет. У липні вдалося збільшити надходження до загального фонду бюджету на 74%, порівняно з червнем. Проте від початку повномасштабної війни доходи (без іноземної допомоги) покривають лише 40% витрат.

 

 

 
Коментарі (0)