ГоловнаГоловнеЖитлоОцінювачі нерухомості вдарять по кишені

Оцінювачі нерухомості вдарять по кишені

Експерти запевняють, що наслідки постанови Кабміну щодо оцінки нерухомості, яка вступила в дію 1 листопада, будуть значними. Зокрема, вартість послуг оцінювачів нерухомості зросте в рази.

Вартість послуг оцінювачів нерухомості у найближчі місяці може зрости у 10 разів. Про це заявив голова Відкритого клубу незалежних оцінювачів «ВІКНО» Андрій Філін, коментуючи наслідки постанови Кабінету Міністрів №231, яка вступила в силу 1 листопада, - повідомляє «ГолосUA».

«До введення нових правил в Україні працювало близько 4,5 тисяч оцінювачів. А на сьогодні Фонд Держмайна каже, що їх близько девятиста. Але це неправда. Їх в 12 разів менше, ніж було до введення нових правил. Більше того, ми обдзвонили 25% оцінювачів, і з'ясували, що лише 13% з них готові працювати. В таких умовах, як ви думаєте, чи будуть ціни змінені на оцінку нерухомості? До них же вся країна стояти у черзі!»,- наголошує експерт.

Андрій Філін нагадав, що подібна ситуація з підвищенням вартості послуг з оцінки нерухомості вже виникала в минулому році, коли зміни в правила оцінки ініціював Фонд державного майна, але Прем'єр-міністр це рішення скасував.

«Тоді ціни зросли до мінімальної планки в 1,5 тисяч грн. Клієнти скаржилися, що за оцінку квартири в центрі Києва потрібно заплатити 10-12 тисяч гривень, за оцінку невеликого складського комплексу - 60 тисяч гривень»,- пояснив він.

За його словами, до зміни правил, реальна середньоринкова оцінка нерухомості коштувала 400-700 грн.

«Фонд Державного майна запевнив, що відтепер вартість цих послуг знизиться до 200 гривень. Звідки вони взяли таку інформацію, незрозуміло», - сказав експерт, додавши при цьому, що йому відома інформація про те, що незалежних оцінювачів розсилалися вказівки про те, щоб в рахунку за надані послуги фігурувала сума не більше 300 грн.

 
Коментарі (0)