ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняОГТС: Маржинальна ціна газу в січні відповідала ринковій у 5763,8 грн за тис. куб.м

ОГТС: Маржинальна ціна газу в січні відповідала ринковій у 5763,8 грн за тис. куб.м

Маржинальна ціна газу, яку Оператор ГТС використовує для виплат за позитивні небаланси, в січні становила 5791,5 грн за тис. куб. м (з ПДВ) та відповідала ринковій у 5763,8 грн за тис. куб. м (з ПДВ)
Маржинальна ціна газу, яку Оператор ГТС використовує для виплат за позитивні небаланси, в січні становила 5791,5 грн за тис. куб. м (з ПДВ) та відповідала ринковій у 5763,8 грн за тис. куб. м (з ПДВ). 
 
Про це повідомила пресслужба Оператора газотранспортної системи України (ОГТСУ).
 
"За підсумками січня 2020 року середньозважена маржинальна ціна, яку Оператор ГТС використовує для здійснення виплат за позитивні небаланси, склала 5791,5 грн (за 1000 куб. м з ПДВ ) та відповідає ринковій ціні, що встановилась за результатами торгів на енергетичній біржі, – 5763,8 грн (за 1000 куб. м з ПДВ)", - йдеться у повідомленні.
 
Зазначається, що на фоні цього ОГТСУ досягнув зменшення на 20% вартості природного газу, що закуповувався та використовувався для забезпечення балансуючих потреб в січні 2020 року. Таким чином, фактичні витрати Оператора ГТС на здійснення балансуючих дій на кожну газову добу січня 2020 року були зменшені.
 
"За підсумками роботи в січні 2020 року Оператор ГТС зафіксував значні обсяги небалансів в портфелях учасників ринку. Зокрема, за звітний період загальний розмір негативних небалансів, що допустили замовники послуг транспортування, становив 118 млн куб. м газу. А обсяг позитивних небалансів став рекордним з моменту впровадження добового балансування - понад 280 млн куб. м, що в рази перевищує аналогічний показник за попередні місяці (грудень 2019 – 99 млн куб. м, листопад 2019 – 91 млн куб. м)", - відзначили при цьому в ОГТСУ.
 
Також зазначається, що Оператор ГТС планує звернутись до НКРЕКП з вимогою провести перевірку низки компаній, які підозрюються в штучному створенні позитивних небалансів, а також з пропозиціями щодо внесення змін до методики визначення маржинальної ціни, яка б враховувала біржові ціни на газ.
 
Нагадаємо:
 
Небаланс – різниця між обсягами природного газу, що були замовленні Споживачем у Постачальника та фактичними обсягами споживання, що визначаються відповідно до алокації Оператором ГТС.
Позитивний небаланс – якщо обсяги спожитого природного газу Споживачем є менше ніж замовлений у Постачальника.
Негативний небаланс – якщо обсяги спожитого природного газу Споживачем є більше ніж замовлений у Постачальника.
Період балансування – газова доба (D).
Маржинальна ціна продажу – ціна природного газу, яка розраховується Оператором ГТС відповідно до Кодексу ГТС для кожної Газової доби (D) і яка застосовується при розрахунку вартості позитивного небалансу Споживача за цю Газову добу (D).
Маржинальна ціна придбання – ціна природного газу, яка розраховується Оператором ГТС відповідно до Кодексу ГТС для кожної Газової доби (D) і яка застосовується при розрахунку вартості негативного небалансу Споживача за цю Газову добу (D). 
 
Коментарі (0)