ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняО.Оржель:«З 1 травня 2020 року ціна на газ для населення буде ринковою»

О.Оржель:«З 1 травня 2020 року ціна на газ для населення буде ринковою»

Кабінет міністрів України визначив, що під час опалювального сезону ціна на газ для населення становитиме 6961 гривню за тисячу кубометрів
Кабінет міністрів України визначив, що під час опалювального сезону ціна на газ для населення становитиме 6961 гривню за тисячу кубометрів.
 
Про це під час брифінгу в понеділок сказав міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, передає "Україна Комунальна".
 
Зазначена ціна не враховує витрати на постачання і розподіл газу, які для кожної області будуть різними. Але з 1 травня 2020 року ціна на газ для населення буде ринковою.
 
“Питання, яке ми хотіли до вас донести сьогодні — це те, які уряд прийняв рішення для того, щоб забезпечити стабільність цін на енергоносії у разі потенційної відсутності транспортування. Уряд зафіксував ціну на газ на рівні 6 961 грн за 1000 куб м з ПДВ. Це означає, що це ціна на газ, до якої треба буде додавати тариф на транспортування і розподіл”, — зазначив він.
 
Оржель підкреслив, що дана ціна менші на 7% ніж ціна першого кварталу поточного року.
 
“Це є страхова ціна. Не можу назвати зараз кінцеву, тому що є тариф на транспортування, є тариф на розподіл, і в залежності від того, які обсяги транспортування, які будуть домовленості з РФ — відповідно буде і встановлено і тариф на транспортування”, — відзначив Олексій Оржель.
 
З його слів, ціни є форвардними, і в Уряду був діалог з МВФ та іншими міжнародними партнерами про зазначену ціну.
 
“Пропонується ринковий механізм, при якому, коли є певна наявність ресурсу і зважаючи на те, що споживачі, багато споживачів, які якщо споживають невеликі обсяги, то такий механізм як форвардні ціни та форвардні контракти є загальноприйнятими, зокрема і в Європі. Зокрема, встановлюється ціна, вона є незмінною. Проте, споживач не може відмовитись від цієї ціни — це такий елемент страхування. Насправді, розуміючи і поважаючи споживача, у споживача буде можливість вийти з цієї пропозиції уряду. Ми вважаємо, що до Нового Року буде визначена чітка дата, коли споживач може за бажанням вийти і взяти чи не взяти на себе ризики того, чи буде підписаний договір на транспортування газу”, — додав міністр.
 
Коментарі (0)