ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Опалювальний сезон почнеться за термометром, а не за календарем

Опалювальний сезон почнеться за термометром, а не за календарем

Житлові будинки можуть під'єднати до централізованого опалення раніше, ніж об'єкти комунальної сфери.

Згідно із законодавством, соціальні об'єкти починають під'єднувати, якщо температура всередині будівлі не перевищує +16°С. Також тепло в батареях можна отримати за індивідуальними заявками.

Раніше опалення у житлових будинках, згідно з Законом, вмикали 15 жовтня, незалежно від температури за вікном. Виникали ситуації, коли квартири опалювали даремно, змушуючи українців провітрювати й платити за комуналку більше.

З 2019 року вирішили вмикати опалення, орієнтуючись не на календар, а на погоду. Якщо 3 доби поспіль середня температура буде менше +8°С, починають опалювальний сезон.

У середньому українці віддають за опалення приблизно 70% витрат на комуналку. Тобто у листопаді, коли отримаємо платіжки за жовтень, доведеться витратити на енергоресурси значно більше.

Із жовтня почнеться подорожчання блакитного палива. Вартість опалення змінюватиметься щомісяця, залежно від ціни на газ.

Якщо у жовтні різниця буде незначна, то в грудні-лютому газ може підскочити у ціні від 5,8 до 7 грн за кубометр. Пропорційно можуть злетіти ціни й на тепло.

 
Коментарі (0)