ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2024-2025Опалювальний сезон в Луганську ще може розпочатись?

Опалювальний сезон в Луганську ще може розпочатись?

До початку опалювального сезону залишаються лічені дні, а проблеми тепло- і електропостачання Луганська важко назвати вирішеними. Опалювальний сезон для луганчан стане перевіркою на міцність.

Протягом 5-ти місяців на сході України триває антитерористична операція зі знищення незаконних озброєних формувань. За цей час із локальних сутичок АТО перетворилася в справжню війну з численними людськими жертвами та руйнуваннями міст. Під час бойових дій від обстрілів серйозно постраждала вся інфраструктура Донецької та Луганської областей: підірвані мости, паралізовано залізничне та авіасполучення, зупинені вантажоперевезення, немає води та світла.

Гуманітарна катастрофа, особливо гостро відчувається в окупованому Луганську. До початку опалювального сезону залишилися лічені дні, а проблеми тепло- і електропостачання в місті важко назвати вирішеними. Опалювальний сезон для луганчан та працівників комунальних служб стане перевіркою на міцність, а питання «розпочнеться опалювальний сезон чи ні?» буде невирішеним до «повного» настання холодів.

Проводячи оцінку сьогоднішнього стану підприємства теплокомуненерго міста, по-перше, слід визначити та оцінити пошкоджені або зруйновані ланки в ланцюжку «виробництво – транспортування - постачання» теплової енергії.

На сьогодні зруйновано або значно пошкоджено:

- виробництво на 40%, під виробництвом слід розуміти стан джерел теплопостачання, тобто котельні;

- транспортування на 30%;

- постачання на 60%.

По лінії транспортування теплової енергії теплокомуненерго зіштовхнеться з наступними проблемами:

- пошук та усунення поривів теплових мереж;

- розгерметизація системи теплопостачання;

- визначення можливостей перемикань зруйнованих чи пошкоджених котельнях на працездатні.

Проблеми при постачанні теплової енергії виникнуть по лінії внутрішньобудинкових систем, їх цілісності в зруйнованих будинках, постраждалих підвалах і горищах, тобто неготовності кінцевого споживача до прийому тепла як у квартирі, так і частково в будівлях.

Читайте також: Українці готуються мерзнути в оселях

Значні пошкодження на одній з ланок «виробництво – транспортування - постачання» теплової енергії критично позначиться на усьому комплексі.

По-друге, залишається відкритим питання постачання енергоресурсів, адже комунікації та об'єкти практично всіх підприємств зруйновані, а їхнє відновлення буде тривалим, трудомістким та дуже витратним.

Головне питання: «Звідки буде здійснюватись постачання на теплокомуненерго природного газу, електроенергії, води, паливно-мастильних матеріалів?» - наразі немає відповіді, адже електропостачання та водопостачання в місті не відновлено.

Трете питання: «фактор ризику» - вартість енергоресурсів. Адже не визначено, як будуть формуватися договірні відносини, чи підприємству теплокомуненерго доведеться працювати без них. Ще навесні місцеве теплокомуненерго займалося розробкою проектів із заміщення та переводу котелень на інші види палива, замість природного газу. Сьогодні першочерговим завданням для підприємства теплокомуненерго буде взагалі запустити котельні та забезпечити транспортування теплоносія до будинків. Про переведення котелень на інші види палива взагалі не йдеться.

Більшість жителів міста втекли від військових дій, а установи та організації, розташовані в зруйнованих будівлях, можуть так і не відновити свою діяльність. Така ситуація особливо гостро відчуватиметься на великих об'єктах генерації та при великій протяжності теплових мереж. Такими об'єктами стануть котельні «Східна», «Західна», «Фірма «Одяг», «кв. Шевченко», «кв. Ватутіна» та низка інших, які забезпечують теплом величезні житлові масиви, школи, дитячі сади та лікарні. Їхнє перемикання або локалізація практично неможлива. У зв’язку з цим виникає ще одне питання: «Як розподіляти теплову енергію та робити нарахування без наявності споживачів?»

І четверта проблема – це відсутність ефективного та фахового менеджменту. Питання повернення фахівців в галузі технічних, економічних, соціальних, та правових галузей, готових ліквідувати сформований «кадровий голод» залишається відкритим.

Визначивши проблеми, можна стверджувати, що їхнє рішення має бути комплексним та всеосяжним, бо маючи прогалину в одній з ланок, ефекту не буде, або з незначним коефіцієнтом корисної дії.

Читайте також: Уряд виключив «технічний» зрив опалювального сезону

Таким чином, необхідно вирішити питання з постачанням електроенергії та води, у першу чергу, для мешканців міста, забезпечивши тим самим мінімальні умови для їхнього проживання.

Друга черга відновлення постачання – це котельні, квартальні теплоенергоблоки та насосні теплокомуненерго. Паралельно з цим необхідно дати фахову оцінку технічному стану будівель та споруд, внутрішньобудинкових інженерних систем, визначити можливість усунення руйнувань та можливість перемикань по об'єктах.

Вирахувати хоча б у збільшеному вигляді підключене навантаження для вирішення питання постачання енергоресурсів в мінімально необхідній кількості. Визначити наявні активи підприємства теплокомуненерго, оцінити, на які потреби першочергово потрібно спрямувати матеріально-технічні та людські ресурси.

Однак, перш за все, необхідно зібрати штат фахових співробітників, переконати людей в безпеці праці, забезпечити належний рівень доходу цих співробітників для можливості виживання в місті. Інакше реанімація теплового господарства може затягнутися на невизначений період.

Нєгрєй Юрій,  спеціально для ІА «Україна Комунальна»

експерт Громадської спілки «Програма сприяння відродженню та інтеграції Сходу України «Донбас»

 
Коментарі (1)
Владимир2
10 Жовтня 2014 p. 14:24

Вот перспективы отопительного сезона в Луганске -