ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Опалювальний сезон вимагає "сплати за рахунками"

Опалювальний сезон вимагає "сплати за рахунками"

У Мінрегіоні повідомляють про високу готовність житлофонду та ЖКГ до опалювального сезону. Втім, теплоенергетикам ще доведеться погасити борги за природний газ до 15 жовтня.
Україна готова до початку опалювального сезону на 97%, повідомила журналістам начальник Управління комунальної теплоенергетики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Олена Малежик .
 
Вона зазначила, що опалювальний період розпочнеться 1 жовтня для лікарень, шкіл, дитячих садів, а для житлового фонду та інших закладів, залежно від температурних показників, може розпочатися і раніше 15 жовтня. Олена Малежик заявила, що в Україні паспорти готовності до опалювального періоду повинні здати 205 тис. багатоквартирних будинків. На сьогодні це завдання виконали 125 тис. будинків.
 
Також у ході підготовки до осінньо – зимового періоду було реконструйовано 663 котельних, модернізовано більше 1 тис. котлів і таку ж кількість відремонтовано. Крім того, було замінено 467 км теплових мереж, і до 1 жовтня залишилося реконструювати всього 10 км.
 
Чиновник відзначила і високу готовність підприємств водопостачання: «Було відремонтовано понад 2 тисячі водоочисних споруд, модернізовані водонапірні насосні станції», - зазначила пані Малежик. За її словами, до зими закуплено 860 тис. реагентів, підготовлено 6 тис. одиниць спеціалізованої техніки для роботи в зимовий період.
 
Втім, проблема високого рівня заборгованості за природний газ теплопостачальних підприємств як і раніше актуальна. За даними НАК «Нафтогаз України», на початок опалювального сезону борги теплоенергетиків становлять 17,2 млрд грн, тоді як, за даними Мінрегіону, - 14 млрд грн.
 
«Зараз ми проводимо звірку заборгованості з «Нафтогазом», підписуємо відповідні акти. Така різниця межу нашими і їх даними виникає внаслідок того, що «Нафтогаз» враховує в структурі боргу заборгованість підприємств по розтратах енергоносія в мережах, за яку, згідно з вимогами постанови Кабміну № 282, теплоенергетики платять несправедливо високу ціну. Як ми знаємо, ця постанова була скасована низкою судових рішень, тому необхідно провести перерахунки та звірки з газопостачальною компанією» , - повідомила пані Малежик, відповідаючи на запитання «України Комунальної».
 
Чиновник уточнила, що наразі для кожного теплопостачального підприємства реструктуризована заборгованість, тобто визначені у відсотках обсяги коштів, які підприємства можуть поступово виплачувати.
 
Нагадаємо, раніше голова Мінрегіону Геннадій Темник пригрозив кадровими рішеннями керівникам підприємств-боржників, якщо ні не розрахуються з НАК «Нафтогаз України» до початку опалювального сезону.
 
«Міністр мав на увазі підприємства, які можуть погасити заборгованість у повному обсязі або частково, однак не роблять цього. Впевнена, що до 15 жовтня всі газові питання будуть врегульовані» - зазначила Олена Малежик.
 
Коментарі (0)