ГоловнаВибір редакціїЗаконодавствоОпозиція обмежить дії постачальників ЖКП

Опозиція обмежить дії постачальників ЖКП

Парламентарії мають намір заборонити постачальникам житлово-комунальних послуг відмовляти у їх наданні, у разі відсутності у споживачів відповідного договору. Втім, у споживачів при цьому не має бути боргів з оплати за ЖКП.

Верховна Рада оприлюднила проект закону №3367-1, яким передбачаються зміни в законодавство щодо надання споживачам комунальних послуг. Зокрема, автор документа, член парламентського комітету з питань бюджету Тетяна Слюз (ВО «Батьківщина») пропонує спростити порядок постачання житлово-комунальних послуг, а саме - надати споживачам право розірвати договір з виробниками та/або постачальниками комунальних послуг. Відмовитися від ЖКП абоненти зможуть, подавши письмову заяву. Крім того, законопроектом планується заборонити виробникам і постачальникам послуг припиняти їх поставку, у разі відсутності укладеного із споживачем відповідного договору. Однак при цьому споживачі повинні розраховуватися за комунальні послуги в повному обсязі.

Відповідні зміни пропонується внести до законів «Про житлово-комунальні послуги», «Про теплопостачання», «Про питну воду та питне водопостачання», «Про електроенергетику», «Про функціонування ринку природного газу».

У пояснювальній записці до документа наголошується, що 15 ст. закону «Про житлово-комунальні послуги» зобов'язує комунальні підприємства забезпечити надання споживачам мінімальних норм послуг, однак разом з тим, такі стандарти на сьогодні не затверджено. А ст. 16 закону передбачається, що послуги ЖКГ надаються абонентам на підставі договору.

«Тобто, можна зробити висновок про обов'язковість встановлення договірних відносин споживача з постачальником послуг. Це безумовно порушує норми ст. 627 Цивільного Кодексу, згідно з яким, сторони є вільними в укладенні договору», - пояснює пані Слюз в пояснювальній записці.

На думку автора, обов'язковість договору з постачальником нівелює норми цивільного права і створює ґрунт для колізій.

Марія Цатурян

 
Коментарі (0)