ГоловнаКоментаріУтилізація ТПВО.Семерак:«Є якась частина сміття, за яку треба заплатити»

О.Семерак:«Є якась частина сміття, за яку треба заплатити»

За словами Міністра екології та природних ресурсів, найбільша відповідальність за хаотичне поводження із побутовими відходами лежить на органах місцевого самоврядування.
Щоб побудувати систему роздільного сміття на кшталт тих, що діють в Австрії чи Швейцарії, Україні доведеться підняти плату за управління побутовими відходами. Про це розповів Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак на телеканалі «112 Україна».
 
Він зазначив, що за нинішнього тарифу запровадити таку модель неможливо.
 
«Якщо мова йде про роздільне збирання сміття, то папір, метал, пластик чи дерево - це ті ресурси, які компанії можуть забирати безкоштовно, і громадяни не будуть за це платити. Є якась частина сміття, за яку треба заплатити. Я розумію, що це непопулярне рішення, але ми повинні бути готові до підвищення ціни», - пояснив Остап Семерак, зазначивши, що кожен громадянин зараз платить за збір, транспортування та захоронення, але не за утилізацію та переробку побутових відходів.
 
За словами Міністра екології та природних ресурсів, найбільша відповідальність за хаотичне поводження із побутовими відходами лежить на органах місцевого самоврядування.
 
«Органи місцевого самоврядування, на чиїх територіях локалізуються сміттєзвалища, несуть відповідальність за те, що твориться на їхній землі. На жаль, за 25 років в Україні не було вироблено державницької позиції щодо вирішення проблеми із відходами. Тільки торік ми нарешті отримали Стратегію управління відходами, яка стала першим таким документом національного рівня», - сказав Міністр екології та природних ресурсів України.
 
Він повідомив, що зараз Мінприроди спільно із іншими профільними міністерствами працює над зміною законодавства, яке б дозволило реалізувати урядову Стратегію.
 
«Є 10 різних законопроектів, які ми хочемо до кінця року внести на розгляд Парламенту. Один із них - рамковий закон про відходи, який імплементує європейську директиву, і 9 галузевих, зокрема, закон, який буде створювати правильні економічні умови для поведінки з твердими побутовими відходами», - пояснив Остап Семерак.
 

Нагадаємо, нещодавно Мінприроди презентувало першу редакцію Національного плану управління відходами, який визначає конкретні заходи та інструменти реалізації Національної стратегії управління відходами. 

 
Коментарі (0)