ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГРегіони візьмуть під особливий контроль розрахунки за енергоносії

Регіони візьмуть під особливий контроль розрахунки за енергоносії

Влада закликала регіони не нарощувати борги за енергоносії, а за можливості і спробувати починати рухатися по розрахунках за попередній період. Наразі країна не може собі дозволити мільярдні борги за спожиті ресурси.

Уряд закликав керівників усіх рівнів в областях взяти під особливий контроль стан із розрахунків за спожиті енергоносії. Зокрема, на цьому наголосив Віце-прем’єр-міністр Валерій Вощевський на нараді з керівниками ОДА у Хмельницькому, повідомляє прес-служба Кабміну.

«Енергетика – зона особливої уваги. Ми, в Уряді, у щоденному режимі аналізуємо ситуацію у цій галузі. Дуже прошу керівників всіх рівнів, в першу чергу, взяти під контроль стан розрахунків за енергоносії. Пройти цю надзвичайно складну зиму – наше з вами спільне завдання. Маю надію, що ми з ним впораємося, ми це завдання виконаємо», – сказав Валерій Вощевський, звертаючись до голів ОДА.
 
За словами Віце-прем’єр-міністра, шість областей: Вінницька, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Житомирська та Рівненська мають по поточних розрахунках за електроенергію стовідсотковий рівень. У цілому по країні цей показник становить 92,4%. При цьому, у вказаних областях дещо гірша ситуація щодо розрахунків за газ.
 
Так, Житомирська область заборгувала за спожитий газ понад 270 млн грн, Вінницька – 182 млн грн, Рівненська – 116 млн грн, Тернопільська – 64 млн грн, Хмельницька – 103 млн грн,Чернівецька – 58 млн грн.
 
Як підкреслив пан Вощевський, тенденція щодо збільшення боргів за спожиті енергоносії неприпустима. «Я думаю, що в цій ситуації ми таку розкіш собі дозволити не можемо», – наголосив він, а також зауважив, що за попередні роки борг України за газ становить 38 млрд грн., а поряд з цим на сьогодні Україні необхідно 1,5 млрд дол. для закачування 7 млрд. кубів газу в підземні сховища.
 
«Потрібно не тільки забезпечити поточні платежі, а і спробувати починати рухатися по розрахунках за попередній період. Приблизно ж такі цифри по боргах в електроенергетиці. Якщо 2014 рік ми закінчили на рівні 22,1 млрд грн боргу, то на сьогоднішній день це 27,7 млрд грн. В основному, це борги Луганської і Донецької області, але є деякі області, де відбувається збільшення» - зазначив Віце-прем’єр.
 
Нагадаємо, за дорученням Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка буде створено міжвідомчу робочу групу з питань підготовки до осінньо-зимового сезону. Її очолить Віце-прем’єр-міністр Валерій Вощевський.
 
Анастасія Люк
 
Коментарі (0)