ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаОтримати струм з вугілля Україні допоможуть китайці

Отримати струм з вугілля Україні допоможуть китайці

Україна і Китай починають реалізацію спільного проекту з видобутку у Кіровоградській області бурого вугілля та виробництва з нього електроенергії

Україна і Китай починають реалізацію спільного проекту з видобутку у Кіровоградській області бурого вугілля та виробництва з нього електроенергії.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Міненерговугілля.

Як зазначено у повідомленні, українське Державне підприємство «Трест Олександріярозрізбуд» Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та китайська компанія China Coal Technology & Engineering Group Corp. підписали рамкову угоду про співробітництво у реалізації проекту із видобутку і розробки бурого вугілля у Кіровоградській області.

Документ підписано під час візиту української делегації у складі представників Кіровоградської ОДА та керівництва ДП «Трест Олександріярозрізбуд» до Китайської народної республіки.

Угода передбачає залучення китайських інвестицій та технологій у відновлення розробки бурого вугілля на «Костянтинівському» розрізі поруч з містом Олександрія у Кіровоградській області, а також у будівництво поруч із кар’єром електростанції. Окрім того, китайська сторона сприятиме забезпеченню фінансування реалізації проекту.

Коментуючи підписання угоди Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко зазначив, що реалізація цього спільного українсько-китайського проекту сприятиме відродженню видобутку бурого вугілля в Україні.

«Це перший в Україні проект, реалізація якого означає початок відродження в Україні видобутку бурого вугілля. Ми плануємо, що у результаті реалізації проекту річний видобуток бурого вугілля на «Костянтинівському» розрізі складе до 2,5 млн тонн. Левова частина його піде на виробництво електро-і теплової енергії на новій електростанції, потужність якої після уведення в дію всіх енергоблоків повинна скласти 300 мВт.», - зазначив Юрій Бойко.

За словами директора ДП «Трест Олександріярозрізбуд» Сергія Зубова, який підписав документ з української сторони, угода передбачає, що китайські спеціалісти вже у квітні прибудуть до Кіровоградської області для обстеження кар’єру. Він також поінформував, що вже на першому етапі проект передбачає залучення фінансування у розмірі близько 50 млн. доларів від Державного банку Export-Import Bank of China, а увесь проект може обійтися у 300 млн. доларів.

«Окрім використання вугілля для виробництва електроенергії, наші плани включають також і його переробку. Кінцевим продуктом може стати синтетичне паливо до 200 тис. тонн на рік», - сказав також директор ДП «Трест Олександріярозрізбуд».

Він зазначив, що під час реалізації проекту буде використано найсучасніші технології, а також враховані усі вимоги щодо забезпечення екологічних норм. За розрахунками фахівців, проект має окупитися менше ніж за 5 років.

 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)