ГоловнаКоментаріГазопостачанняО.Зеркаль:"Ціни на газ в Україні можуть бути підвищені"

О.Зеркаль:"Ціни на газ в Україні можуть бути підвищені"

Олена Зеркаль розповіла, що Росія штучно обмежує європейський ринок і не постачає ті обсяги, які зараз потрібні Європі.
Ціни на газ в Україні можуть бути підвищені. Це станеться, якщо Російська Федерація вирішить припинити транзит "блакитного палива" через Україну, про це розповіла Олена Зеркаль, радник міністра енергетики, на своїй сторінці у соціальній мережі.
 
Олена Зеркаль розповіла, що Росія штучно обмежує європейський ринок і не постачає ті обсяги, які зараз потрібні Європі.
 
"Була холодна весна, тепер все потрібно наповнити, і ціни на газ дуже високі. А що буде взимку - ніхто не знає", - сказала радник міністра.
 
В контексті переривання транзиту газу територією України цієї зими, за словами Олени Зеркаль, "це буде для нас дуже відчутно, особливо з огляду на той факт, що ми будемо отримувати дуже дорогий газ".
 
"Наша успішна робота приносила Україні 8 мільйонів доларів в день – таким є ефект затримки побудови "Північного потоку - 2". А послуги компаній, які нам сприяли в цій роботі, коштували Нафтогазу 2 тисячі 600 доларів. Російська ж сторона лише офіційно платить близько 10 тисяч доларів в день (!), і це тільки те, що оприлюднено в пресі. Проти нас, на підтримку побудови труби працюють дуже сильні лобісти", - зазначила Зеркаль.
 
Нагадаємо, імпорт природного газу на територію України в травні 2021 року здійснювався за середньою ціною $ 291,72 (8 тис. 30,65 грн) за 1 тис. куб. м, про це повідомило Міністерство економіки.
 
Таким чином, ціна імпорту газу за минулий місяць на 13,6% вище за ціну квітня-2021 доларовому еквіваленті, коли вона становила $ 256,76 (7 тис. 178,27 грн).
 
Водночас травнева ціна імпорту природного газу в енергетичних одиницях (кВт-ч) в повідомленні міністерства в цей раз не вказана.
 
Середні ціни імпорту газу українськими підприємствами за 2015-2021 рр., $ За 1 тис. куб. м.
 
Коментарі (0)