ГоловнаКоментаріАльтернативна енергетикаПам’ятку архітектури перетворять на готель?

Пам’ятку архітектури перетворять на готель?

- Сьогодні під час круглого столу «Київ і музеї», присвяченого Міжнародному дню музеїв, представники музейних закладів виступили проти нищення Національного історико-архітектурного музея «Київська фортеця». Відповідний лист про запобігання руйнації «Київської фортеці&ra

- Сьогодні під час круглого столу «Київ і музеї», присвяченого Міжнародному дню музеїв, представники музейних закладів виступили проти нищення Національного історико-архітектурного музея «Київська фортеця». Відповідний лист про запобігання руйнації «Київської фортеці», підписаного десятьма керівниками музеїв направлено на ім’я Бориса Колеснікова - голови Комітету з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 р з футболу.
Більше того, учасники «круглого столу» стали на захист свого колеги - директора музею Вячеслава Кулініча, якого можуть звільнити через його принципову позицію щодо нищення земляних валів музею задля потреб Євро-2012.
Вячеслав Кулініч, який також був запрошений до участі в заході, висловив побоювання, що його позиція щодо відстояння фортеці може розцінюватися як політичний крок. Він відмовився від свого виступу на зустрічі. Тому музейники підготували лист на захист свого колеги.
Моя особиста позиція як голови комісії, повністю співпадає з позицією керівників музеїв. Історичні і культурні об’єкти не можна нищити  у жодному разі, навіть якщо приводом слугує така поважна подія, як Євро-2012. Чемпіонати починаються і закінчуються, а об’єкти культурної спадщини повинні залишитися назавжди. Я підготував особистий лист на ім'я Бориса Колесникова з проханням підтримати збереження історично-архітектурної пам'ятки.
На території фортеці почалися будівельні роботи, які вже знищили частину валу. Роботи зі зведення гостинної зони в рамках підготовки до «Євро-2012» проходили на відстані кількох метрів від унікальної споруди - музею Косий копанір. Під час учорашнього візиту до музею я мав змогу переконатися у цьому власноруч. Київська фортеця - найбільша у світі земляна фортеця. І сьогодні головною причиною її нищення стали політики, які не розуміють справжньої культурної та туристичної значимості споруди.
Позаминулої середи я звернувся до голови КМДА Олександра Попова, який обіцяв відвідати будівництво, і у стислі терміни  вичерпну відповідь дати. Однак і досі не було офіційної інформації: чи був там очільник міської адміністрації, які у нього наміри щодо музею.
Зараз земля на валах знесене, забиваються широченні свої, які перекривають проходження поверхневих вод. Повірте, такі роботи ведуться з метою подальшого масштабного будівництва, наприклад, офісного комплексу чи готелю. Тому я не здивуюся, якщо після закінчення Євро тав «виросте»  висока багатоповерхівка.

Бригнинець Олександр, депутат Київради, голова постійної комісії Київради з питань культури та туризму для «України Комунальної»

 
Коментарі (0)