ГоловнаВибір редакціїЗаконодавствоПарламент може внести зміни в «тарифну політику»

Парламент може внести зміни в «тарифну політику»

У парламенті зареєстрували законопроект, який пропонує внести низку змін у тарифну політику. Серед них: детальне обґрунтування тарифів, встановлення лічильників газу та перегляд нормативів витрат теплової енергії.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №2832 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо посилення захисту громадян від необгрунтованого підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги)». Документ пропонує низку змін у тарифній політиці.

Документ пропонує зобов’язати НКРЕКП розміщувати на офіційному сайті детальне обґрунтування змін у тарифах (а також їх структуру) на ЖКП та енергоносії, що надаються населенню.
 
Також законопроект має на меті встановити граничні рівні рентабельності – 10% (без інвестиційної складової) і виробничо-технологічних втрат від 2 до 7%, що закладаються у ціну/тариф на відповідну послугу, що надається населенню. 
 
Зокрема, виробничо-технологічні втрати:
 
- при транспортуванні й розподілі природного газу між споживачами згідно із прогнозним балансом надходження і розподілу природного газу в Україні на 2015 рік складають відповідно по 1,9%. Законопроектом пропонується встановити єдиний показник, що не може перевищувати 2%;
 
- газовидобувних підприємств при видобутку природного газу згідно із прогнозним балансом надходження і розподілу природного газу в Україні на 2015 рік складають 4,6%. Законопроектом пропонується встановити єдиний показник, що не може перевищувати 2%;
 
- у тепломережах при постачанні теплової енергії до споживачів згідно із фактичними даними за 2014 рік в середньому склали 12,8%. Законопроектом пропонується встановити єдиний показник, що не може перевищувати 7%;
 
- при виробництві електроенергії згідно із фактичними даними за 2014 рік: не теплових електростанціях – 8,5%; на атомних електростанціях – 5,7%; при транспортуванні електроенергії – 4,11% та при розподілі (постачанні) між споживачами в мережі – 12,0%. Законопроектом пропонується встановити єдиний показник, що не може перевищувати 7%.
 
Крім того, законопроектом забороняється проектування, будівництво, реконструкція об'єктів у сфері теплопостачання без встановлення побудинкових засобів обліку тепла (лічильників), а також встановлюється зобов’язання центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики в нафтогазовому комплексі, не рідше одного разу в місяць оприлюднювати інформацію про якісні показники (в тому числі калорійність) природного газу, що надходить з газотранспортної системи (магістральних газопроводів) до газорозподільчих мереж.
 
Також змінами до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про ринок природного газу» встановлюється, що тимчасово, до 1 червня 2017 року весь природний газ вітчизняного видобутку (видобутий на підставі спеціальних дозволів на користування надрами в межах території України, континентального шельфу і виключної (морської) економічної зони) викуповує держава для формування ресурсу природного газу, що використовується для потреб населення, в особі суб’єкта, що уповноважений Кабінетом Міністрів України на формування такого ресурсу, за закупівельними цінами, які для кожного суб'єкта господарювання - власника спеціального дозволу на користування нафтогазоносними надрами встановлюються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, але не більше 100 дол. США. 
 
Змінами до закону про забезпечення комерційного обліку природного газу встановлюється, що до 1 жовтня 2015 року суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, встановлюють побутові лічильники газу 100% споживачам природного газу за рахунок власних коштів із подальшою компенсацією цих витрат інвестиційною складовою в роздрібній ціні на природний газ.
 
В свою чергу, прикінцевими положеннями проекту закону надається доручення Кабінету Міністрів України та НКРЕКП у двомісячний термін переглянути нормативи витрат теплової енергії, що споживається населенням до економічно обґрунтованих із врахуванням реальних кліматичних умов, державних будівельних норм та внести відповідні зміни до тарифів.
 
Згідно з проектом Закону, Кабінету Міністрів доручається у двомісячний термін затвердити Програму модернізації та реконструкції систем теплопостачання населення, із концентрацією всіх можливих фінансових джерел на цьому напрямку. Крім того у місячний термін доручається:
 
- розробити та подати Верховній Раді України інвестиційну програму збільшення обсягу видобутку природного газу в Україні;
 
- офіційно оприлюднити перелік кінцевих власників (вигодонабувачів), що здійснюють видобування природного газу в Україні та перелік підприємств, що видобувають природний газ за угодами про спільну діяльність з оприлюдненням умов таких угод.
 
«Метою законопроекту є посилення захисту населення від необґрунтованого підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги. Вказану мету пропонується досягти шляхом законодавчого визначення конкретних рівнів рентабельності та технологічно-виробничих втрат при теплопостачанні, електропостачанні, газопостачанні та надані житлово-комунальних послуг населенню», – йдеться пояснювальній записці до законопроекту.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», у парламенті зареєстрували законопроект, який пропонує дозволити споживачу самостійно встановлювати прилади обліку природного газу з подальшою компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ним сплачуються за природний газ суб'єкту господарювання.

Катерина Білоус

 
Коментарі (0)