ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПарламент прийняв у другому читанні законопроект «Про фонд енергоефективності»

Парламент прийняв у другому читанні законопроект «Про фонд енергоефективності»

Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому проект закону № 5598 від 26 грудня 2016 року "Про Фонд енергоефективності". Рішення підтримали 278 народних депутатів
Вчора, Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому проект закону № 5598 від 26 грудня 2016 року "Про Фонд енергоефективності". Рішення підтримали 278 народних депутатів.
 
Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко сказав, що прийняття даного закону дозволить підтримати впровадження енергоефективності в багатоповерховому житловому секторі країни і дасть можливість українським домогосподарствам, при реалізації заходів з термомодернізації, економити до 50% споживання енергоресурсів.
 
Початок роботи державного Фонду енергоефективності було заплановано на квітень 2017 року. Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону "Про Фонд енергоефективності" 21 березня 2017 року. Таке рішення підтримали 227 депутатів.
 
Експерти повідомляють, що робота Фонду допоможе скоротити втрати газу в системі теплопостачання і житловому секторі країни, які щорічно складають 2,4 млрд куб. м і 9 млрд куб. м відповідно, створити до 75 тис. нових робочих місць, а також за п'ять-вісім років запустити ринок послуг в сфері енергоефективності обсягом близько EUR30 млрд, головним учасником якого стане малий і середній бізнес.
 
Роботу Фонду планується направити на взаємодію з власниками приватних і багатоквартирних житлових будинків з метою підвищення класу енергоефективності таких будівель і компенсації витрат на виконання відповідних робіт.
 
Розмір компенсації домогосподарствам буде залежати від того, як зміниться клас енергоефективності житлового будинку в результаті реалізації проекту.
 
Максимальний розмір компенсації для організації співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) становитиме 50% витрачених коштів у разі, якщо енергоефективність будівлі в результаті проекту підвищиться до класу "А" за міжнародними стандартами.
 
Передбачається, що безкоштовні центри технічної допомоги в сфері енергоефективності будуть створені в кожній області України за підтримки Європейського Союзу.

У той же час технічний офіс Фонду буде займатися розробкою типових проектів енергомодернізації будинків і фінансових інструментів для їх реалізації. 

 
Коментарі (0)