ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПарламент згоден на іпотеку

Парламент згоден на іпотеку

Верховна Рада в першому читанні підтримала урядовий проект закону № 105507 «Про реалізацію соціальних ініціатив Президента України щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів».

Верховна Рада в першому читанні підтримала урядовий проект закону № 105507 «Про реалізацію соціальних ініціатив Президента України щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів». Зокрема, документом пропонується передбачити в державному бюджеті на 2013 рік і наступні роки захищену статтю видатків на виплату компенсацій процентних ставок, встановлених банками та іншими фінансовими установами, по кредитах громадян на будівництво, реконструкцію і купівлю житла.

Передбачається, що такі виплати можуть здійснюватися шляхом укладення між замовниками будівництва та громадянами договорів купівлі-продажу майнових прав на квартири в недобудованих багатоквартирних будинках.

Як раніше повідомляла «У.К.», Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк заявляв, що бюджетний запит відомства на фінансування програми іпотечного кредитування складе 2 млрд грн, з яких 50% коштів буде направлено на виплату компенсацій за позиками, взятими в 2012 році, решта 50% - на фінансування кредитів 2013 року.

Позичальником за іпотечним кредитом може стати громадянин, готовий заплатити 25% від вартості житла і чий щомісячний дохід не перевищує рівень середньомісячної заробітної плати в регіоні («У.К.» - 35-40 тис.грн). Кредити видаються на 10-15 років з прибутковістю 16%, з яких 13% - держава компенсує позичальникові.

Придбати квартири за такою програмою можна в житлових об'єктах незавершеного будівництва, список яких визначений Минрегионом. Добудовувати житло забудовники будуть по нормативної вартості квадратного метра, яку також визначило профільне міністерство: у Києві - 7 тис.грн, в обласних центрах - 5,5 тис. грн, в інших населених пунктах - 4-4,5 тис. грн.

 
Коментарі (0)