ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГПід зелені проекти будуть видавати безпроцентні кредити

Під зелені проекти будуть видавати безпроцентні кредити

Угода між Україною і Данією передбачає видачу безвідсоткових кредитів на реалізацію проектів використання відновлюваної енергії та очищення води

Угода між Україною і Данією передбачає видачу безвідсоткових кредитів на реалізацію проектів використання відновлюваної енергії та очищення води.

Датська урядова організація Danida Business Finance видаватиме в Україні пільгові кредити в доларах або євро. Гранична загальна сума кредитів не називається, як і верхня межа одного кредиту.

Суми кредитів будуть покривати до 100% вартості проекту в сфері відновлюваної енергії, енергоефективності або очищення води. При цьому відсотки буде погашати уряд Данії, тобто для одержувачів в Україні кредити будуть безвідсотковими. Термін погашення таких кредитів може становити до 10 років.

В Україні відбувається швидке зростання «зеленої» енергетики, в якій використовуються поновлювані джерела енергії. У 2018 році в проекти даної сфери було інвестовано 500 млн євро, а в енергоефективність - ще 300 млн. У сумі (800 млн) це майже стільки ж, скільки було інвестовано на дані цілі за три попередні роки.

У 2018 році в Україні встановили в три рази більше нових електростанцій, що генерують електрику з поновлюваних джерел, ніж в 2017 році.

Країни Північної Європи і раніше інвестували в українську відновлювальну енергетику. Зокрема, норвезькі інвестори за участю ЄБРР почали будувати найбільшу вітроелектростанцію України «Сиваш» поблизу Криму. А загальна вартість проектів з відновлюваної енергетики, які норвезький бізнес планує реалізувати в Україні, становить близько 1 мільярда євро.

 

 
Коментарі (0)