ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГПідлісецький: Ринок електроенергії забезпечить зниження ціни для споживачів

Підлісецький: Ринок електроенергії забезпечить зниження ціни для споживачів

Створення ринку електроенергії змусить енергетичні компанії знижувати ціни.

Про це розповів глава підкомітету з питань електроенергетики парламентського Комітету з ПЕК Лев Підлісецький в інтерв’ю видання «Фокус», передають «Українські новини».

За словами Підлісецького, часто обговорювана формула «Роттердам+» у новому ринку не буде існувати. 

«Ціну на електроенергію буде встановлювати ринок, а не його регулятор. І вона буде саме такою, як потрібно ринку, щоб постачальник міг продати електроенергію, а споживач-придбати її. Попит буде врівноважувати пропозицію», - зазначив глава підкомітету.

Він пояснив, що ринок буде працювати в декількох сегментах, що дозволить формувати оптимальні ціни для різних категорій споживачів.

«Всі споживають однаковий товар – електроенергію. А ціна на неї буде формуватися не особисто у того чи іншого виробника, а на ринку. Ринок буде мати кілька сегментів, які дозволять формувати прийнятні ціни. Найбільший з них – так званий ринок «на добу вперед» майданчик, де буде продаватися через аукціони електроенергія на завтра. Електроенергія-це товар, який не може зберігатися, і тому треба добре планувати, скільки купувати. І буде внутрішньодобовий ринок, де електроенергія продається на наступну годину або години. Це дозволить формувати прийнятні для споживачів ціни, планувати і прогнозувати своє виробництво електроенергії і підлаштовуватися під споживання», - повідомив нардеп.

Безпосередньо, для запуску ринку електроенергії залишилося прийняти кілька підзаконних актів.

«В Законі про ринок електроенергії прописано все, що там має бути. Нам не треба приймати ніякого іншого закону, щоб запустити ринок. Єдине, що потрібно - розробити не більше 50 підзаконних актів. Але це вже відповідальність НКРЭКУ, «Укренерго», міністерств тощо. У парламент більше цей закон не повинен повертатися», - заявив Підлісецький.

Він відмітив, що  через пасивність колег по парламенту робота паливного комітету часто буває ускладнена. До того, ж до нього входять два «депутата-утікача» Сергій Клюєв та Олександр Онищенко, чиї голоси враховують при формуванні кворуму.

Підлісецький додав, що схвалює участь представників великих приватних енергетичних компаній у роботі комітету.

«ДТЕК має, мабуть, найсильніших в Україні фахівців в енергетичній галузі. Там завжди були дуже високі зарплати і, відповідно, кращі фахівці. Тому їх активність у комітеті буває корисною...», - зазначив депутат.

Як повідомлялося, закон «Про ринок електричної енергії України» був прийнятий Верховною Радою 13 квітня. За нього проголосували 277 депутатів. Закон покликаний забезпечити прозорі умови формування тарифів і конкуренцію на ринку постачальників електроенергії. Він зробить електроенергію товаром, до якого будуть застосовуватися всі правила конкурентного ринку.

 

 
Коментарі (0)