ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПідпорядкування НКРЕКП Кабінету міністрів суперечить Третьому енергетичному пакету

Підпорядкування НКРЕКП Кабінету міністрів суперечить Третьому енергетичному пакету

Підпорядкування НКРЕКП Кабінету міністрів, яке може статися на виконання рішення Конституційного суду, суперечить Третьому енергетичному пакету
Підпорядкування Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг Кабінету міністрів, яке може статися на виконання рішення Конституційного суду, суперечить Третьому енергетичному пакету, слідувати якому Україна взяла на себе зобов'язання при вступі до Енергоспівтовариство, йдеться в повідомленні прес-служби Секретаріату Енергоспівтовариства.
 
"Велика палата Конституційного Суду не розглядає вплив цих правил. Тим не менш, незалежність регулюючих органів від будь-якого іншого приватного або державного органу є ключовою складовою європейського енергетичного законодавства", - йдеться в повідомленні.
 
В ЕС відзначають, що незалежність регулятора від держорганів має особливе значення в Україні, де держвласність в регульованому енергетичному секторі широко поширена, і важливі рішення є предметом комерційних і політичних інтересів.
 
Секретаріат ЕС нагадує, що повідомляв у 2018 році, як НКРЕКП піддавалася серйозному політичному втручанню. Але в минулому, навіть без оскарження його конституційного статусу. Пізніша оцінка Секретаріату показала, що "гарантія автономії, закріплена в законі про створення НКРЕКП, тільки недавно почала приносити плоди", - додали в Секретаріаті ЕС.
 
Нагадаємо, Конституційний суд України, який визнав неконституційними ряд положень закону "Про Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг", постановив, що вони втратять силу з 31 грудня 2019 року.
 
Коментарі (0)