ГоловнаКоментаріГазопостачанняПідсумки «газових» переговорів: хто піде на компроміс?

Підсумки «газових» переговорів: хто піде на компроміс?

Вчора відбувся черговий раунд переговорів Україна-ЄС-Росія щодо ціни на газ. Проте, і цього разу він не закінчився успіхом. Про що говорили сторони в Брюсселі - слідкувала «Україна Комунальна».

Вчора вранці в Брюсселі пройшов черговий раунд переговорів щодо газу між РФ, ЄС і Україною. Проте, і цього разу вони не увінчалися успіхом.

У ході переговорів, Росія зробила пропозицію щодо зменшення ціни на газ на 100 дол., так звану знижку. У РФ вважають такі умови вигідними і підкреслюють, що вони були такими ж при уряді екс-президента України Віктора Януковича. Голова Російської Федерації Володимир Путін запропонував уряду країни розробити заходи, які закріплять запропоновану пільгу на певний час. Таким чином, Росія відстоює ціну на блакитне паливо у 384,86 доларів за тис. куб. м.
 
«Я просив би уряд, голову уряду, подумати про те, як можна було б на рівні уряду або за домовленістю з урядом України зафіксувати ці 
умови і зробити їх абсолютно надійними і не змінюються протягом певного часу», - заявив Президент Росії.
 
Однак, український уряд така пропозиція не задовольнила. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк назвав її «пасткою». Глава Кабміну пояснив це тим, що знижки можна встановити або зняти, тому Україна наполягає на повному перегляді контракту.
 
«Росіяни зробили нам пропозицію щодо зменшення ціни на газ на 100 доларів так званої знижки. Я відразу хочу офіційно заявити, що ми ці російські пастки знаємо. Знижка встановлюється рішенням уряду РФ і знімається рішенням уряду РФ. Тому наша пропозиція була, є і залишається однією і тією ж - зміни в контракт», - наголосив пан Яценюк.
 
 
До речі, Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що Україна може і повинна купувати природний газ набагато дешевше. «Ми маємо багато пропозицій - це пропозиції реверсними поставками, які за ціновими показниками значно нижче. Якщо врахувати транзит, який здійснюється через територію України та у зворотному напрямку в європейських країнах, то ми можемо говорити, що ціна «Газпрому» може бути ще нижче», - сказав глава Міненерго.
 
Незважаючи на тверді позиції РФ в «газових» питаннях, Москва визнала, що боїться втратити Україну як партнера. Про це заявив президент Росії Володимир Путін. «З метою підтримки економіки України, і, якщо вже по-чесному сказати, щоб не втратити клієнта, це теж важливо, тому ми готові діяти так, як пропонуємо партнерам, діяти відкрито, чесно, гранично прозоро. І, судячи з усього, є розуміння справедливості нашої позиції та ряду європейських партнерів», - заявив пан Путін.
 
Україна, безумовно, важлива для Росії як клієнт, однак остання не забуває про борги. Росія чекає погашення «Нафтогазом» боргу за газ, інакше погрожує ввести авансові платежі вже 16 червня. Про це заявив глава Міненерго Росії Олександр Новак за підсумками чергового тристороннього раунду газових переговорів РФ пропонує перерахувати газовий борг України за квітень-травень, який, за їхніми розрахунками становить 2,353 млрд дол. 
 
У той же час, глава Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що запропонований Росією механізм врегулювання газової суперечки неприйнятний для Києва. Тому єдине можливе вирішення газового спору Україна бачить в арбітражному суді Стокгольма. «Ми не згодні, якщо хоч якась частина ціни буде залежати від урядового рішення. Ми хочемо змінити весь механізм ціноутворення», - сказав пан Продан.
 
У свою чергу, Єврокомісія стала на бік Росії в питаннях щодо ціноутворення газу. Європейський комісар з енергетичних питань Гюнтер Еттінгер вважає, що запропонована Росією ціна на «блакитне» паливо у розмірі 384,86 дол. за тис. кубометрів, але зі знижкою, може бути прийнятною в якості майбутньої ціни для України.
 
 
«385 «мінус» може бути прийнятним рівнем. Мінус буде залежати від періоду часу, який буде застосований для ціни та обсягів газу», - сказав він. 
 
Єврокомісар заявив, що буде допомагати Україні та РФ у переговорах, поки їх результати не задовольнять обидві сторони. Однак, пан Еттінгер чекає і двосторонніх переговорів між Президентом України Петром Порошенко і главою сусідньої держави Володимиром Путіним.
 
«В наступні 24 години ми почуємо більше від глав держав і урядів, щоб благополучно досягти угоди. В цій критичній ситуації ми будемо працювати у вихідні. Ще є можливість досягти домовленості», - впевнений комісар.
 
Нагадаємо, тристоронні переговори Україна-ЄС-Росія почалися через складнощі в врегулювання ціноутворювального питання щодо російського газу між Україною і РФ. Кожна з держав практично неприклонно відстоює власні інтереси, тому представники ЄС вирішили виступити в якості посередників в процесі домовленостей. 
 
Сам газовий конфлікт зав'язався на початку квітня, коли Росія встановила ціну на газ для України 485 дол. за тис. куб. м замість колишніх 268,5 дол. за тис. кубометрів. Україна з такими тарифами не погодилася, вважаючи їх економічно необґрунтованими.
 
Переговори щодо ціни на «блакитне» паливо тривають, а «Україна Комунальна» далі стежить за їхнім перебігом.
 
Коментарі (0)