ГоловнаКоментаріГазопостачанняЄвропа поплатиться за реверс газу в Україну

Європа поплатиться за реверс газу в Україну

Росія готова обмежити подачу газу в Європу, якщо та буде здійснювати реверсні поставки в Україну. Причини дві - порушення договорів, а також, проблема неплатежів.

Росія готова скоротити поставки газу в Європу, якщо в Україні будуть здійснюватися реверсні поставки газу. Про це заявив Президент РФ Володимир Путін в Довілі, передають РИА Новости.

«Ризики існують дуже високі. Якщо хтось захоче вирішувати проблеми енергетичного постачання України на основі реверсних поставок, то він помиляється через  дві обставини. Перша - якщо ми побачимо, що хтось порушує наші контракти на постачання газу, ми будемо скорочувати обсяги, і фізичних обсягів газу на європейському ринку буде просто недостатньо», - сказав пан Путін. Другою проблемою він назвав проблему неплатежів.

Читайте також: Українські ПСГ наповнили «блакитним» паливом

Зауважимо, Україна намагається знизити свою залежність від російського газу. Україна розробляє реверсні маршрути поставок газу з Польщі, Угорщини, Словаччини та Румунії. Всі 4 маршрути дозволили б державі збільшити щорічні поставки газу до 30 млрд куб. м. Найбільш пріоритетною у питанні реверсу для України є Словаччина. Паливо з її території може гарантувати отримання 30 млрд куб. м газу за річної потреби країни в 50 млрд куб. м.

28 квітня Україна і Словаччина підписали Меморандум про співпрацю у сфері організації реверсних поставок газу. За словами Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, щорічний обсяг поставок може скласти близько 8 млрд кубометрів, з подальшою можливістю збільшення.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», у Російській Федерації заявили про відсутність претензій до Словаччини з приводу організації реверсних поставок газу в Україну. Раніше словацький уряд всіляко затягував вирішення питання про реверсивних постачання газу через свою територію, мотивуючи, що перевіряє, чи не порушує це угоду, укладену з «Газпромом».
 
Коментарі (0)