ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаПДВ-рахунки ставлять під загрозу роботу енергоринку

ПДВ-рахунки ставлять під загрозу роботу енергоринку

Нова система автоматичного обліку ПДВ, яка запрацювала з 1 липня, привела підприємства енергетики до патової ситуації. Якщо не внести зміни до Податкового кодексу, це загрожуватиме стабільній роботі енергоринку.

У розпал підготовки паливно-енергетичного комплексу до зими, енергетики наштовхнулися на колосальну проблему – вимивання обігових коштів енергетичних підприємств, таких потрібних для закупівлі палива та проведення ремонтних робіт. Щоб зупинити цю вакханалію, Міністерство енергетики та вугільної промисловості сподівається, що Верховна Рада скасує непорозуміння, породжені запровадженням автоматичного адміністрування ПДВ для енергетичних компаній. 

«Вимивання коштів учасників енергоринку в результаті не синхронізованої системи обліку ПДВ ставить під загрозу нормальну роботу української енергетики», - заявила радник Міністра енергетики та вугільної промисловості Олена Дяченко під час круглого столу: «Які наслідки для енергетики України матиме нова система електронного адміністрування ПДВ? Чи потрібні зміни?». 
 
Патова ситуація в енергетиці виникла з 1 липня, коли запрацювала нова система автоматичного обліку ПДВ. Згідно з новою процедурою, постачальники електроенергії повинні подавати накладні подекадно. А от генеруючі компанії платять ПДВ раз в місяць. У результаті, це призвело до касового розриву та вимиванню обігових коштів енергетичних компаній, що працюють в єдиному енергоринку України (оператор – ДП «Енергоринок»). 
 
Щоб владнати цю ситуацію, у Верховній Раді підготовлено законопроект №2173-а «Про внесення змін у Податковий кодекс з удосконалення адміністрування податку на додану вартість». Якщо депутати проголосують за вдосконалення адміністрування ПДВ, енергокомпанії складатимуть зведені податкові накладні раз в місяць (не пізніше останнього дня місяця). Це дозволить синхронізувати податкову звітність на енергоринку або у подекадному, або у помісячному режимі. Таким чином, всі учасники ринку, тобто, генеруючі компанії — ДП «Енергоринок» — обленерго — зможуть синхронізувати власні ПДВ-розрахунки, а енергосистема в цілому уникне проблем, пов’язаних з неплатежами та касовими розривами. Необхідно також терміново внести зміни, щоб повернути вже вилучені обігові кошти підприємств та розробити сам механізм їх повернення. Зробити це потрібно до початку парламентських канікул, інакше підготовку до зими буде остаточно провалено. 
 
Для електроенергетичної галузі потрібно робити виключення з правил у податковій політиці, адже електроенергія – це особливий товар – його не можна складувати, він повинен бути спожитий у ту ж мить, як був вироблений. 

Необхідно синхронізувати реєстрацію податкових накладних

Більш детально про суть проблеми розповіла фінансовий директор ПАТ «Київенерго» Тетяна Грязнова: «Ключовий елемент реєстрації податкових накладних у системі - це використання  так званої формули, згідно з якою підприємство реєструє податкові накладні лише в тому разі, якщо на суму податкових накладних, що необхідно зареєструвати, у нього є зареєстровані в бік підприємства податкової накладні постачальників, або на різницю необхідно сплатити живі кошти на спеціальний рахунок ПДВ, який відкритий для цих потреб.
 
Згідно з Законом, підприємства-постачальники повинні подекадно виписувати податкові накладні. Необхідно прийняти рішення про синхронізацію реєстрації податкових накладних, що вимагаються від постачальників електроенергії. Зараз ДП «Енергоринок» реєструє податкові накладні лише раз на місяць, таким чином у підприємств виникають великі касові розриви.
 
 
Підприємства електроенергетики вимушені відчужувати кошти обігового капіталу (це ті кошти, що повинні потрапити у «Енергоринок» для розрахунків за електроенергію) для того, щоб покласти їх на ПДВ-рахунок і мати можливість зареєструвати відповідні податкові накладні, або ж сплачувати штрафи. Таким чином, ДП «Енергоринок» не отримуючи кожного місяця 100% надходжень коштів від покупців електроенергії, не може розрахуватися з підприємствами генерації. А генерація не отримує достатніх коштів для підготовки до опалювального сезону».

Нацкомісія підтримує реформування системи ПДВ-рахунків

Потрібно віддати належне, що всі гілки «енергетичної» влади одностайні щодо необхідності термінового реформування системи ПДВ-рахунків в енергетиці. Зокрема, про це на круглому столі заявив член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Володимир Євдокимов. За його словами, недосконалість нової системи автоматичного обліку ПДВ може призвести до вимивання обігових коштів енергокомпаній, і, як результат, до зриву підготовки до зими. 
 
«На сьогодні лише за червень було вимито додаткових коштів із обороту, в першу чергу, генеруючих компаній, на суму 200 мільйонів гривень. Якщо ми не внесемо зміни в цей Податковий кодекс, то додатково протягом липня буде вимито ще майже 1,5 мільярди гривень. Таким чином, загальна сума вимитих коштів становитиме 1,7 мільярдів гривень. Нині потрібно готуватися до проходження зимового опалювального сезону, а коштів у підприємств не вистачає. Нацкомісія та Міненерговугілля піднімають питання про те, що необхідно додатково відшукати 2 мільярди гривень на закупівлю вугілля, тоді як з галузі вимиваються оборотні кошти», - сказав Володимир Євдокимов. 
 
Тут варто нагадати про ще одну законодавчу колізію. Зокрема, згідно з Законом «Про електроенергетику» компанії дистрибуції, тобто, обленерго, підпадають під поняття «постачальники електроенергії», а генеруючі компанії та ДП «Енергоринок» - ні. Тому подекадне перерахування енергопостачальних компаній ПДВ на спецрахунок ДП «Енергоринок» призвело до касових розривів та вимиванню обігових коштів енергокомпаній. 
 
Володимир Євдокимов впевнений, що парламент ухвалить відповідний законопроект. Член НКРЕКП наполягає на тому, що вже вимиті кошти потрібно повернути енергетикам. Але як це зробити? - ясності немає, адже в законі не передбачено їхнє повернення назад підприємствам. «Кошти будуть лежати на спецрахунку і, згідно з чинним законодавством, забрати їх не можна», - говорить Володимир Євдокимов. 
 
 
За його словами, «не зрозуміло, навіщо податкова вводила подекадне декларування, адже електроенергія виробляється безперервно. Це товар, який одночасно виробляється і споживається. За такої безперервності не потрібна система подекадного декларування, мета якого – боротися з податковими ямами. В електроенергетиці всі платники податків виконують свої зобов’язання на 100%. Навіщо була введена така норма – не зрозуміло. Скоріше за все, лише для того, щоб користуватися додатковими коштами», - вважає Володимир Євдокимов. 
 
Національна комісія вже надіслала запит до Міністерства фінансів із вимогою більш чіткого роз’яснення ст. 201.4 Податкового кодексу. Що стосується законопроекту № 2173-а, то державний регулятор повністю підтримує його ухвалення парламентом. Щоб не були втрачені вже вимиті обігові кошти, ще доведеться вносити зміни в законодавство, та розробити сам механізм повернення. 

Довідково: 

Відповідно до нововведень щодо електронного адміністрування ПДВ, кожне підприємство, що є платником ПДВ, повинно регулярно акумулювати відповідні кошти на спеціальному державному ПДВ-рахунку в якості «авансу з ПДВ». Фактично у підприємства вилучають обігові кошти, але при цьому бюджет отримує додаткові надходження ПДВ.
 
Однак саме в енергетичній галузі впровадження нововведень виявило гостру невідповідність змін Податкового кодексу як до чинного законодавства у сфері електроенергетики в цілому, так і невідповідність до закону «Про електроенергетику». Відповідно до Закону від 28 грудня 2014 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України відносно податкової реформи»: «Постачальники електроенергії (обленерго) мають складати податкові накладні у подекадному режимі». Натомість Закон «Про електроенергетику» дає чітке визначення поняттю «виробник» та «постачальник». У цьому випадку згідно з законом, енергогенеруючі компанії, що є виробниками електроенергії, повинні складати податкові накладні раз на місяць (в останніх числах).
 
Подібні некоректні формулювання у визначенні електроенергетичних понять в системі електронного адміністрування зумовили багато непорозумінь. Саме календарна невідповідність ПДВ-розрахунків уже в липні призведе до касових розривів між виробниками — оптовим ринком електроенергії — компаніями-постачальниками. Як наслідок, обленерго, які і так потерпають через регулярні неплатежі споживачів, будуть вимушені щодекадно вносити на спецрахунок кошти, які б мали бути зараховані як оплата ДП «Енергоринок» (підприємство не отримує податковий кредит щодекадно). Затримка у розрахунках з ДП «Енергоринок» у свою чергу призведе до того, що «Енергоринок» не зможе розрахуватись з генерацією і вона вже в липні недоотримає близько 1,7 млрд грн. Це ставить під загрозу підготовку до нового опалювального сезону.
 
Наталка Прудка, спеціально для «України Комунальної»
 
Коментарі (2)
Владимир2
17 Липня 2015 p. 09:39
На самом деле это проблема всех , ТКЕ , генерации и т.д. К сожалению Куля В Лоб проводит очередной эксперимент не особо задумываясь о последствиях .
Владимир2
17 Липня 2015 p. 09:40
На полнить бюджет любой ценой , на перед , а там трава не рости ...