ГоловнаКоментаріГазопостачанняПідвищення тарифів на газ не врятує «Нафтогаз»

Підвищення тарифів на газ не врятує «Нафтогаз»

Підвищення тарифів на «блакитне» паливо не компенсує дефіциту «Нафтогазу», тому газ потрібно і надалі економити. Відповідна ситуація склалася через падіння національної валюти.

Підвищення тарифів на газ для населення не дало результату: у зв'язку з падінням національної грошової одиниці уряд не зміг компенсувати дефіцит компанії «Нафтогаз». Про це заявив Прем’єр Арсеній Яценюк на вчорашньому засіданні уряду.

«Я завжди казав, що тепло не буде, але не замерзнемо. Зараз можу сказати, що буде трошки тепло, але не розслабляйтеся. Газ треба економити, тому що ті заходи, які ми провели з підвищення тарифів, не дали жодного результату: у зв'язку з падінням національної грошової одиниці ми не змогли компенсувати дефіцит компанії «Нафтогаз», – заявив пан Яценюк.
 
Прем’єр пояснив, звідки виникає дефіцит компанії. «Що таке дефіцит НАК «Нафтогаз»? Тарифи не відповідають ринковій ціні, а за газ треба платити по ринку. Для того щоб заплатити за газ по ринку, ми з бюджету в цьому році виділили 103 мільярдів гривень НАК «Нафтогаз», щоб купити газ і покрити різницю в тарифах, яку платить населення, і між реальною вартістю газу. У тому числі з цих 103 мільярдів гривень в нас було заплачено 1,675 мільярдів доларів США як боргів НАК «Нафтогаз України», – розповів Прем’єр.
 
 
Проте, Арсеній Яценюк відмітив, що Україні, хоч і не повністю, але вдалося злізти з російської «газової голки». «Не повністю, навіть Європа не може повністю звільнитися від російської газової залежності, але разом з нашими європейськими і американськими партнерами ми на 60% замістили постачання природного газу з Росії на постачання природного газу з країн-членів ЄС», – заявив пан Яценюк.
 
Також, пан Яценюк відмітив гарний показник споживання газу в країні. За його словами, Україна понизила його на 20% у порівнянні з показниками 2013 року.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Україна може отримувати зі словацької сторони більше газу, ніж визначено домовленостями. У Eustream стверджують, що готові збільшити постачання по реверсу понад 11,5 млрд т палива. Однак, чи вдасться це, буде залежати від Києва.
 
Коментарі (0)