ГоловнаКоментаріГазопостачанняСловаччина готова «поборотися» за енергонезалежність України

Словаччина готова «поборотися» за енергонезалежність України

Україна може отримувати зі словацької сторони більше газу, ніж визначено домовленостями. У Eustream стверджують, що готові збільшити постачання по реверсу понад 11,5 млрд т палива. Однак, чи вдасться це, буде залежати від Києва.

Оператор газотранспортної системи Словаччини - компанія Eustream могла б у найближчому майбутньому наростити реверсні поставки газу на Україну порівняно з 11,5 млрд тонн на рік, які заплановано поставляти з 1 січня 2015 року. Про це заявив офіційний представник компанії Ваграм Чугурян, - повідомляють «РИА Новости».

«Існують технічні можливості для подальшого збільшення поставок газу в реверсному режимі на Україну через територію Словаччини», - зазначив він.

За словами пана Чугуряна, все залежить від української сторони, яка зараз веде роботи з подальшого вдосконалення систем прокачування газу по своїй території.

«Як тільки Eustream отримає від української сторони підтвердження про її готовність до нарощування потужностей поставок, він оголосить про запуск процедури Open Season, в ході якої будуть зареєстровані фірми, які нададуть зобов'язуючі заявки на прокачування додаткових обсягів газу на Україну», - підкреслив представник компанії.

Весь процес, за його словами, займає всього кілька тижнів. Однак, про те, наскільки в подальшому можуть зрости обсяги прокачування газу на Україну, представник Eustream відмовився повідомити.

Примітно, раніше глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявляв, що Україна в разі подальшого збільшення реверсних поставок газу зі Словаччини, збереженні таких поставок з Польщі та відновлення реверсу з Угорщини могла б повністю забезпечувати себе експортним газом з Європи, враховуючи і власний видобуток цього палива.

Читайте також: Україна може назавжди відмовитися від російського газу

Нагадаємо, Eustream здійснює в реверсному режимі через трубопровід Вояни-Ужгород комерційні поставки газу, одержуваного для України від західноєвропейських фірм, назви яких він не афішує, з 2 вересня поточного року. Зараз обсяг поставок становить 27-28 млн куб. м на добу (близько 10 млрд кубометрів на рік). З 1 січня 2015 року обсяг поставок повинен зрости до 31,5 млн куб. м газу на добу (11,5 млрд куб. м на рік).

Розширення поставок стало можливим завдяки технічним удосконаленням, впроваджених на українській стороні, які наразі продовжуються.

 
Коментарі (0)