ГоловнаКиївські будніБлагоустрій«Печерний» Київ - гордість чи ганьба

«Печерний» Київ - гордість чи ганьба

«Україна Комунальна», продовжуючи свої прогулянки районами Києва, вирішила перевірити, чи відповідає рівень благоустрою Печерська гордому званню найпрестижнішого та елітного району в місті.

Печерський район - серце столиці. Цікаво, що «серце» у Києва невелике - всього 27 квадратних кілометрів, але який киянин не мріє жити в епіцентрі ділового та культурного столичного життя? «Україна Комунальна», продовжуючи свої прогулянки районами Києва, вирішила перевірити, чи відповідає рівень благоустрою Печерська гордому званню найпрестижнішого та елітного району в місті.

Почати варто, мабуть, з того, що історія Печерська тісно пов'язана з історичним розвитком міста. Тут, за переказами князь Олег убив знаменитих Аскольда і Діра, тут же стоять легендарні київські «лисі гори», а святі Антоній і Феодосій заснували в печерах, викопаних поблизу села Берестового, монастир, який зараз всьому світу відомий як Києво-Печерська лавра. Саме від слова «печера» і походить назва Печерського району.

Головна його особливість - це розташування. У цьому районі багато культурних установ,  промислових підприємств, науково-дослідних і проектних інститутів, музеїв, палаців і будинків культури. При цьому, порівняно з іншими київськими районами, транспортна інфраструктура Печерська - одна з кращих у місті: сюди можна безперешкодно дістатися на муніципальному транспорті - маршрутні таксі, тролейбуси, автобуси ходять тут набагато частіше, а також доїхати можна, скориставшись метро.

Їздити по Печерському району комфортно: асфальтове покриття в належному стані, так що ризику провалитися в глибоку яму практично немає. Магістральні дороги, такі як бульвар Лесі Українки, бульвар Дружби Народів, вулиця Кіквідзе, Набережне шосе - одні з кращих в місті. Видно, що час та опади їх не пожаліли, але за районної інфраструктурою вчасно доглядають: вибоїни в асфальті засипані, покладено нове дорожнє покриття. Втім, враження від гарних доріг може зіпсувати прогулянка в печерських дворах та провулках: дороги в дрібних ямах і вибоїнах. При цьому зрозуміло, що масштабного ремонту вони все ж не потребують - досить невеликого відра щебеню, щоб засипати кожну.

Іншим районам столиці є чому «повчитися» у Печерська - і насамперед, чистоті. Під час прогулянки по околицях району нам зустрілися лише 4 переповнених сміттєвих контейнера і 3 урни.

Справедливості заради, не можна сказати, що у дворах чи на зупинках - ідеальна чистота, але порівняно з іншими київськими районами, сміття фактично немає. Але точно варто звернути увагу на ділянку Паркової дороги (від Петрівської алеї до площі Слави): всюди сміття, розбиті пляшки, сходи зруйновані.

Поруч із Парковою дорогою - знаменитий Хрещатий парк, який так само потребує прибирання і вивезення сміття. А ось за порядком в районі Аскольдової могили комунальники та мешканці району стежать. Між іншим, якщо пройтися вгору до площі Слави, то звідти відкривається прекрасний вид на Дніпро і лівобережний Київ.

У парку Вічної Слави приємно прогулятися, і сміття там як мінімум збирають - біля входу з боку пл. Слави купа мішків з відходами, готові до вивезення. Печерський ландшафтний парк нічим не гірший.

Разом з тим, як і інші райони столиці, Печерськ «страждає» від нестачі вуличного освітлення. Картина в принципі знайома: на основних магістральних вулицях горять ліхтарі, а ось у дворах і провулках - темно.

Однак, Печерськ це не псує, а навіть надає йому колорита. Тут можна не просто відпочити і приємно провести час, але й відчути дух стародавнього Києва, зануритися в його історію, відвідавши музеї та галереї, а також на оглядовому майданчику насолодитися красою не тільки Києва, але і його району, який, немов скріпкою, поєднав правий і лівий береги столиці. 

Михайло Виговський

 
Коментарі (0)