ГоловнаНовини ЖКГПодіїПенсіонерам з окупованих територій в цьому році вже заборгували 83 млрд гривень

Пенсіонерам з окупованих територій в цьому році вже заборгували 83 млрд гривень

"На початок 2021 року пенсіонерам з окупованих територій, за розрахунками Пенсійного фонду України, заборгували 83 млрд грн, з яких 11 млрд реально можуть бути витребувані особами, які перебувають на обліку на території, підконтрольній владі України
Пенсіонерам з окупованих територій на початок цього року заборгували вже 83 млрд грн. Про це повідомили в Рахунковій палаті.
 
"На початок 2021 року пенсіонерам з окупованих територій, за розрахунками Пенсійного фонду України, заборгували 83 млрд грн, з яких 11 млрд реально можуть бути витребувані особами, які перебувають на обліку на території, підконтрольній владі України", - повідомили у РП.
 
За даними аудиторів, така заборгованість виникла через те, що протягом трьох років уряд не затвердив порядок здійснення соціальних виплат громадянам з числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Окрім того, як вказано, немає єдиного підходу до обліку страховими фондами сум невиплачених соцвиплат за минулий період. Такі борги погашаються лише за рішеннями судів і збільшують видатки фондів на судові витрати. У 2020 році такі витрати лише для ПФУ становили 1,1 млрд гривень.
 
Окрім того, борги зі страхових виплат і витрат Фонду соцстрахування перед внутрішньо переміщеними особами на початок цього року, як зазначається, становили 7,8 млрд грн, з них реальні — 0,8 млрд гривень.
 

“Протягом 2019-2020 років ВПО для покриття витрат на проживання отримали понад 6 млрд гривень. Проте до сьогодні механізм компенсації державою-агресором, зокрема прямих витрат ВПО, які виникли внаслідок вимушеного переміщення, та підготовки претензії України до Росії згідно з вимогами законодавства, не розроблений. Наразі такі витрати фінансуються за рахунок коштів державного і місцевого бюджетів, а також коштів благодійної або міжнародної допомоги”, — йдеться в повідомленні. 

 
Коментарі (0)