ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаУкраїну чекають сумні електроенергетичні перспективи

Україну чекають сумні електроенергетичні перспективи

Україна у ситуації, коли ймовірність знеструмлення і несанкціонованих перетоків з енергосистемою Росії висока. Експерти переконані, потрібно готуватися і попереджувати людей про сумні перспективи вже зараз.

Несанкціоновані перетоки електроенергії з енергетичної системи Росії можуть виникнути при будь-якому аварійному відключенні генерації українських теплоелектростанцій, атомних електростанцій або зростанні енергоспоживання при погіршенні метеорологічних умов. Такий прогноз зробив голова всеукраїнської енергетичної асамблеї, екс-Міністр палива і енергетики Іван Плачков, - повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Один з виходів це організувати імпорт або перетікання енергії з інших країн. Технологічно це можливо робити тільки з Росією. У нас є контракт з Росією, який визначає перетоки тільки 25 млн кВт/год в розрізі місяця. Необхідно цей контракт розширити, «Енергоринок» повинен укласти договір, а НКРЕ визначити ціну цього товару, щоб у разі збільшення перетоків, не заводили кримінальні справи на тих, хто цей контракт підписав», - запропонував він.

За словами екс-Міністра, потрібно сформувати енергетичний баланс країни, підрахувати всі енергоресурси і розподіляти їх у ручному режимі інакше можна говорити про тяжкі наслідки.

Пан Плачков також висловив здивування, чому Кабмін досі не створив надзвичайну комісію з енергетичної ситуації.

Читайте також: Прийдешню зиму українці проведуть без світла

Крім того, екс-Міністр вважає, що потрібно деполітизувати галузь енергетики та брати вугілля скрізь, де тільки можна.

У свою чергу Президент асоціації CIGRE-Україна, Міністр енергетики і електрифікації УРСР Віталій Скляров зазначив, що загроза блекаутів (знеструмлення) висока, тому соціальні служби і населення повинні бути до цього готовими.

«Енергетика України у занедбаному стані. Я навіть думаю, що точка біфуркації вже пройдена і тому ймовірність того, що станеться аварія у нас досить висока. Найголовніше до цього треба бути морально готовими, тому що зараз ніхто не сприймає цього всерйоз. У позаминулому році було велике знеструмлення в ПАР, найбільшою їхньою проблемою виявилися непрацюючі світлофори і величезні затори, а збитки ПАР від блекаут склали 23 млрд дол. Я не знаю, чи зможе це перенести Україна. Енергетики, звичайно, зроблять все можливе, щоб цього не було, але втрати від цього можуть бути величезними», - підкреслив експерт.

За словами пана Склярова, потрібно привести техніку в порядок, в першу чергу автоматичне частотне розвантаження і підготувати людей до того, що може бути така ситуація, міліція має бути готова регулювати рух, працівники метро повинні знати, що робити, якщо не стане напруги, тощо.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, однією з основних проблем української енергосистеми вважається дефіцит «маневрових» потужностей. Саме тому навколо йдуть розмови про «віяльні» відключення, коли диспетчер реагує на зміну частоти і відключає частину споживачів.

 
Коментарі (0)