ГоловнаНовини ЖКГПодіїПереговори з МВФ можуть загальмуватися через суперечку між державою і Коломойським за ПриватБанк

Переговори з МВФ можуть загальмуватися через суперечку між державою і Коломойським за ПриватБанк

Переговори України з МВФ про нову кредитну програму можуть загальмуватися через суперечку між державою і Коломойським за контроль над націоналізованим ПриватБанком
Переговори України з Міжнародним валютним фондом про нову кредитну програму можуть загальмуватися через суперечку між державою і впливовим олігархом за контроль над націоналізованим ПриватБанком. 
 
Про це заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова розповіла в інтерв’ю агентству Reuters.
 
Уряд веде переговори про нову кредитну програму МВФ на заміну спливаючій на початку січня Stand-by обсягом у 3,9 мільярда долларів, але нещодавно стало відомо, що розмір програми може бути збільшений до 8 мільярдів долларів, пише агентство. Але спершу Київ повинен вирішити суперечку з Ігорем Коломойським, який бореться за скасування прийнятого у 2016 році за підтримки МВФ рішення про націоналізацію ПриватБанку, найбільшого кредитора України.
 
"Обговорення з МВФ наступного траншу фінансування заморожено через проблеми ПриватБанку. Це для них і для міжнародної спільноти червона лінія", - сказала Рожкова.
 
Рожкова попередила: якщо цей спір не буде врегульовано належним чином, інвестиційний клімат України опинеться під "величезною небезпекою". Вона висловила думку, що проблема ПриватБанку повинна бути вирішена не шляхом розрахунків з колишніми власниками.
 
"Це показує різницю між олігархічним впливом на банківський сектор в колишні дні і новим прозорим і незалежним банківським сектором", - сказала Рожкова.
 
"МВФ хоче сильний сигнал від уряду про збереження адміністративної незалежності ПриватБанку і незалежності Національного банку України", - додала заступник голови НБУ.
 
Крім того, очікується, що наступного тижня суд винесе чергове рішення по ПриватБанку.
 
"На жаль, я не довіряю нашій судовій системі, тому що система не була реформована", - сказала Рожкова.
 

Вона заявила, що не дуже сподівається на висновки суду, і попередила, що рішення проти націоналізації може зіпсувати настрої інвесторів. 

 
Коментарі (0)