ГоловнаКиїв та кияниМіські проектиРезультати проекту "Київ та кияни" за червень

Результати проекту "Київ та кияни" за червень

Результати досліджень по блокам питань «Соціальне самопочуття і поствиборні настрої киян» (дослідження проводилися в період з 21 червня по 1 липня 2014 року)

1. Соціальне самопочуття:

У порівнянні з травнем поточного року рівень задоволеності життям киян знизився на 13% (у червні частка задоволених життям мешканців столиці 55 %, незадоволених - 38%).

На емоційному фоні киян, як і місяць тому, лідирують такі почуття як надія (37%), тривога (31%) і оптимізм (26%). При цьому в порівнянні з травнем поточного року рівень надії та тривоги знизився (на 7% і 16% відповідно), а рівень оптимізму виріс на 8% - в силу оптимістичних обіцянок політиків в ході виборчої компанії і високого короткострокового кредиту довіри до нової влади.

Серед побоювань киян, як і місяць тому, переважають збройний конфлікт (60%) і зростання цін, інфляція (57%). При цьому в порівнянні з травнем поточного року страх збройного конфлікту знизилася на 8%, а страх перед зростанням цін та інфляцією виріс на 13% - бойові дії далеко, а економічні проблеми завжди поруч.

2. Криза:

Половина киян (50%) на сьогодні в цілому відчули вплив кризових явищ в економіці, ще 37% відчули частково. Найбільш поширеним проявом кризових явищ в економіці кияни назвали зростання цін на продукти та послуги (79%). Далі йдуть зменшення доходів (24%) і відмова від деяких товарів і послуг (11%).

Половина киян (51%) відзначають, що їхні доходи в цілому не змінилися і залишилися на колишньому рівні. Зниження своїх доходів зазначив кожен третій житель столиці (36%). Збільшилися доходи лише у 8% опитаних.

3. Поствиборчі настрої:

У цілому мешканці Києва позитивно оцінюють результати виборів в міські органи влади: дві третини (64%) задоволені обранням Віталія Кличка міським головою Києва, а кожен другий (51%) новим складом Київради. Частково це пояснюється радістю від того факту, що вибори в столиці нарешті відбулися. А частково - все тим же швидко амортизованим кредитом довіри.

На сьогодні у жителів столиці переважають оптимістичні настрої у зв'язку з обранням нової міської влади - 40% опитаних очікують поліпшення соціально-економічної ситуації в Києві після обрання нового міського голови. В той же час третина киян (31%) вважають, що з обранням нового мера ситуація в місті істотно не зміниться.

Першочерговими завданнями, які повинен вирішити новообраний мер столиці, на думку киян, - є ремонт доріг (13%), подолання корупції (11%) а також реорганізація ЖКГ та поліпшення якості комунальних послуг (8%).

Загальний висновок - рівень довіри до нового мера Києва прямо залежить від його здатності швидко досягти відчутних результатів за напрямами діяльності, відповідним очікуванням киян. І головне, - від уміння дослухатися, в першу чергу, думки територіальної громади, а не до політичних сил та спонсорів.

Олена Дерев'янко

 
Коментарі (0)