ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняПитання передоплати за газ вирішиться на днях

Питання передоплати за газ вирішиться на днях

Міненерго не розкриває остаточної дати, здійснення передоплати за російське «блакитне» паливо. Кажуть, питання вирішиться, днями, опісля відповідної наради.

Україна найближчим часом вирішить питання про передоплату російського газу. У цьому запевнив Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан, - повідомляє «УНІАН».

За його словами, незабаром відбудеться нарада за розрахунками за російський «блакитне» паливо. Відповідаючи на питання, коли саме, він сказав: «Може, сьогодні, може, завтра. Коли буде час».

Зазначимо, раніше пан Продан заявляв, що Україна може здійснити передоплату для закупівлі близько 1,5 млрд кубометрів російського газу до кінця року до 1 грудня.

«Плани щодо закупівлі газу не змінилися - до кінця року плануємо закупити до 1,5 млрд кубометрів. Закупівля розпочнеться з настанням холодів. Можливо, до 1 числа (грудня - ред.) вже почнемо (передоплату за газ - ред.). Поки ситуація не критична. У підземних сховищах у нас 15,2 млрд кубометрів», - зазначав він.

Нагадаємо, Україна припинила отримувати російський газ з середини червня поточного року через невизначеності умов поставки, ціни палива, а також механізму оплати існуючих боргів за паливо. В результаті досягнутих наприкінці жовтня домовленостей і відповідно до підписаного в Брюсселі протоколу, Україна зможе відновити постачання російського газу з будь-якої дати і в будь-яких обсягах за умови погашення боргу загальним обсягом 3,1 млрд дол., з яких 1,45 млрд дол. Україна вже погасила, і за ціною 378 дол. за тисячу кубометрів до кінця 2014 року. Раніше використовуваний «Газпромом» принцип «бери або плати» не застосовується. Ціна російського газу для України в першому кварталі 2015 року - 365 дол. в зв'язку з динамікою ціни на нафту.

Досягнуті домовленості є тимчасовими і діють до 31 березня 2015 року. Остаточні умови поставки російського газу в Україну, а також ціну палива повинен визначити Арбітражний суд Стокгольма, куди Україна звернулася з позовом навесні поточного року.

 
Коментарі (0)