ГоловнаПублікаціїУтилізація ТПВПланується обмежити використання одноразового пластику: які вироби заборонять?

Планується обмежити використання одноразового пластику: які вироби заборонять?

Такі вироби забруднюють довкілля, стають причиною загибелі тварин, морських жителів і птахів. А при розкладі на мікропластик можуть навіть потрапляти у їжу для людей.
Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів презентувало концепцію обмеження обігу одноразових виробів із пластику на території України. Такі вироби забруднюють довкілля, стають причиною загибелі тварин, морських жителів і птахів. А при розкладі на мікропластик можуть навіть потрапляти у їжу для людей. Європейські країни вже почали перехід до життя без пластику і Україна слідує останнім екологічним тенденціям.  
 
«Зрозуміло, що пластик - це зручно та дешево. Але людство дійшло до межі та опинилося перед цивілізаційним вибором “він або ми” - 1 до 1. Якщо ми приймаємо рішення боротися з сучасними викликами для довкілля, то мусимо свідомо та чітко розуміти, що в нас є два шляхи - це регуляція  та формування екологічної свідомості українців. Впевнений, що кожен з нас зможе відмовитися від зайвого одноразового пластику та перейти на користування багаторазовими альтернативами чи eco friendly матеріалами», - розповіли у міністерстві. 
 
Міндовкілля спільно із експертами Проєкту ЄС APENA2 розробили драфт законопроекту про обмеження обігу та виробництва пластикової продукції одноразового використання - на основі положень Директиви ЄС 2019 року (2019/904)  про одноразовий пластик. 
 
Документ передбачає вже через рік, після введення його в дію, заборону виробництва, ввезення на територію України та введення в обіг одноразових пластикових виробів, для яких вже є альтернативи. 
Зокрема, це:
  • соломинки;
  • столові прибори (виделки, ложки, ножі, ложки, палички, шпажки, мішалки для напоїв);
  • посуд (тарілки, стакани тощо);
  • палички для тримання повітряних куль та основа для них;
  • гігієнічні ватні палички;
  • ємності для їжі та напоїв (наприклад, контейнери);
  • кришки від ємностей для напоїв;
  • ємності для їжі та напоїв зі вспіненого пінополістиролу. При нагріванні цей матеріал виділяє отруйні канцерогенні речовини, що впливають на респіраторні, репродуктивні та нервові функції людини;
  • вироби з оксобіорозкладного пластику. Оксорозкладний пластик містить домішки, що пришвидшують розпад на мікропластик, який  потрапляє в довкілля та воду.
Також пропонується запровадити маркування для деяких виробів, що містять пластик, але поки що не можуть попасти під обмеження. 
 
Зокрема, для:
  • вологих серветок, у тому числі побутових та для особистого догляду;
  • засобів особистої жіночої гігієни;
  • підгузок;
  • тютюнових виробів з фільтрами. 
Нове маркування буде нагадувати споживачам, що така продукція  має негативний вплив на довкілля. 
 
Проблема пластику – загальновідома. З 1950-х по 2018 рік було вироблено 6,3 млрд тонн пластику. Лише 9% цього обсягу перероблено. 12% спалено, а весь інший пластик досі перебуває у довкіллі: річках, морях, океанах та землі
 
1:1 - саме таке співвідношення риби до пластику в водоймах прогнозують вчені до 2050 року; Зараз 1:5. 
 
68% забруднень у Чорному морі - це пластик.  
 
Канадські вчені дослідили, що 59% видів птахів мають у шлунках пластикові частинки, а людина споживає щорічно 100 тис. часток мікропластику.
 
Пластик, особливо з додавання оксодомішок, розкладається на мікропластик та з легкістю потрапляє в їжу тварин, а згодом і в нашу. 
 
За останні 50 років світове виробництво пластику зросло в 20 разів. До 2035 року його кількість зросте вдвічі, а до 2050 року –  в чотири рази.
 
Нагадаємо, починаючи з 2022 року в Україні заборонять продаж пластикових пакетів в усіх точках торгівлі та сфери обслуговування (за винятком певних випадків), а з березня 2022 року з магазинів зникнуть надтонкі й тонкі пакети.
 
З березня 2022 року з магазинів зникнуть надтонкі й тонкі пакети.
 
Як виняток їх будуть використовувати тільки для упаковування риби, м'яса, сипучих продуктів, або ж льоду.
 
Не заборонені будуть й щільні пакети, які можна використовувати кілька разів.
 
В якості альтернативи експерти пропонують біорозкладні пакети, які, зазвичай, виготовляють з крохмалю або ж целюлози. Але зараз ціна таких пакетів вища за вартість класичних, до яких усі звикли.
 
Коли заборона набуде чинності, українців не будуть штрафувати за використання пластикових пакетів – покарання торкнуться тільки бізнесу.

Перший штраф – від 1 700 до 3 400 грн. За повторне порушення доведеться заплатити від 3 400 до 8 500 грн. 

 
Коментарі (0)